Λιγότερους φόρους στον τουρισμό υπόσχεται ο Μητσοτάκης

31/5/2018
Χαμηλότερους φόρους στον τουρισμό υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Θα μειώσω φόρους και εισφορές, θα βελτιώσω το οικονομικό περιβάλλον και περιμένω από σας να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας , να επενδύσετε και να φροντίσετε το περιβάλλον. Μπορούμε να σκεφτούμε λύσεις που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΤΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για Τάμεση επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στον χαμηλό συντελεστή 13%, και επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, αν υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει θέσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο κέντρο της οικονομικής του πολιτικής του. Τελικός στόχος της ΝΔ, είπε ο κ Μητσοτάκης είναι να έχουμε δυο συντελεστές 11% και 22% στο ΦΠΑ.
«Και ο κλάδος του τουρισμού έχει πέσει θύμα της πολιτικής υπερφορολόγησης της κυβέρνησης» τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η άνοδος στον τουρισμό προέρχεται από την διεθνή συγκύρια και όχι από την κυβερνητική πολιτική.
Ο τουρισμός, ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ, είναι θύμα της κυβερνητικής πολιτικής υπερφορολόγησης της οικονομίας και της έλλειψης μακροχρόνιου σχεδίου για την ανάπτυξη και έφερε σαν παράδειγμα την αύξηση φόρου από το 26% στο 29% και την αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης. Υποστήριξε ότι το σημερινό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι εσφαλμένο, καθώς υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα, τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους και βγάζει υπερπλεονάσματα για να κάνει αναδιανομή με πελατειακούς στόχους. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ακόμη ότι θα επιτρέψει να γίνουν μικρές λελογισμένες αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης όσον άφορα στους κοινοχρήστους χώρους των τουριστικών μονάδων. Είπε ακόμα ότι θα δώσει φορολογικά κίνητρα για κάτοικους εξωτερικού που θέλουν να έχουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο Ελληνικό επισήμανε ότι είναι μία εμβληματική επένδυση, και διαβεβαίωσε ότι η επένδυση θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, αφού θα υπάρχει η απόλυτη βούληση της επόμενης κυβέρνησης. Τώρα, όπως είπε, η μισή κυβέρνηση θέλει να γίνει ενώ η άλλη μισή δεν θέλει, τέτοιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις επενδύσεις δεν θα υπάρχουν στο εσωτερικό της επόμενης κυβέρνησης. Μίλησε, ακόμα, για αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και για σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.