Να μην πέσει ο τουρισμός θύμα στο εφήμερο κέρδος ζητεί ο Γιάννης Ρέτσος

17/10/2017
Φιλικό και σταθερό περιβάλλον για βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό ζήτησε από την πολιτεία μιλώντας στο 16ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με θέμα: "Ελληνικός Τουρισμός: Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα. Για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’’ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
Όπως είπε η πολιτεία ακόμα κρατά σε εκκρεμότητα ζητήματα όπως το χωροταξικό, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Παράλληλα ο ίδιος επισήμανε ότι ο κλάδος πρέπει να απαντήσει σε προκλήσεις όπως η φέρουσα ικανότητα, η υγιής και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, το κοινωνικό αποτύπωμα και τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Παράλληλα για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για την ανάγκη συνεργιών με τον πολιτισμό και την αγροδιατροφική παραγωγή. «Η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υποθηκεύει, ούτε να εξαντλεί τις μελλοντικές δυνατότητες της κάθε χώρας» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να επιδιώκει βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, σε βάρος του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των τοπικών κοινωνιών. Μόνο μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και της συνεχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, θα υλοποιηθούν, επιτέλους, περισσότερες επενδύσεις, θα αυξηθούν τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών ταμείων, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Από την πλευρά μας, αυτό για το οποίο ανεπιφύλακτα δεσμευόμαστε, είναι ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας και στην στρατηγική μας» ανέφερε κατά την ομιλία του.
Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά στην ομιλία της, στο πλαίσιο του 16ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει τη δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων που συνδέονται με τον τουρισμό, σημείωσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων και θα συνδέονται με τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Επίσης επισήμανε το δίκτυο 100 ελαιοπαραγωγών της Κρήτης που δημιουργείται με πρωτοβουλία του ομίλου TUI, ώστε να αποτελέσει ένα πρόσθετο στοιχείο εμπλουτισμού του τουρισμού της Κρήτης και της ανάδειξής του σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος έκανε λόγο για 300 επενδυτικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων τουριστικών projects, που κατατέθηκαν τη διετία 2016-2017. Η υπουργός ανέφερε πως πάνω από το 50% των επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο αφορά τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες φθάνουν τις 250 στον αριθμό. Από αυτές, το 80%, όπως σημείωσε, αφορούν Έλληνες επενδυτές.