O πολιτισμός αράζει τον Αύγουστο στη Σάμο: Μουσική, εικαστικά και δρώμενα δίνουν πλούτο πνέυματος

3/8/2016
Στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Σάμος με εκδηλώσεις διεθνούς ακτινοβολίας.
Αρχή γίνεται στις 4/8 στο Art Space Pythagorion της Σάμου με την έκθεσή του για το φετινό καλοκαίρι: A World Not Ours. Όπως σημειώνει η επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου «ο τίτλος προέρχεται από την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Mahdi Fleifel (2012), η οποία με τη σειρά της δανείζεται τον τίτλο της από ένα βιβλίο του Παλαιστίνιου συγγραφέα Ghassan Kanafani (1936–72).
Η ταινία παρουσιάζει τρεις γενιές εξόριστων στον προσφυγικό καταυλισμό Ein el-Helweh στον νότιο Λίβανο, ενώ το βιβλίο μιλά για τη διασπορά και την αναζήτηση ταυτότητας. Η έκθεση οργανώνεται σε μια περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης που ξεκίνησε το 2015, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Συρία. Ως ένα από τα τρία πλησιέστερα στις τουρκικές ακτές ελληνικά νησιά, η Σάμος (μαζί με τη Λέσβο και την Κω) είναι στον πυρήνα αυτής της ανθρω­πιστικής τραγωδίας που εξελίσσεται στα παράλια της περιοχής. Με δεδομένη τη φόρτιση του τόπου, είναι σημαντικό για μια έκθεση τέχνης να αναφερθεί σε μια κατάσταση που αποτελεί αδήριτη πραγματικότητα για το νησί και επείγον αλλά ανεπίλυτο ζήτημα για όλη την Ευρώπη. Η έκθεση εστιάζει στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής με­τανάστευσης, συγκεντρώνοντας μια ομάδα εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών και ακτιβιστών που παρουσιάζουν τις σχετικές αντιδράσεις, τις σκέψεις και τις μαρτυρίες τους. Μέσα από τις ποικίλες τους πρακτικές —εγκαταστάσεις, performance, φωτογραφία, φιλμ, φωτορεπορτάζ— οι συμμετέχοντες πηγαίνουν πέρα από τη μονόπλευρη και τυποποιημένη παρουσίαση των ΜΜΕ και επισημαίνουν τις περίπλοκες ρίζες ενός από τα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας.
Επιστρατεύοντας διάφορες μεθόδους, από τον ακτιβισμό και την απευθείας δράση ως την ποιητική και τη μεταφορά, οι δημιουργοί της έκθεσης στοχάζονται γύρω από τα θέματα του εκτοπισμού και του βιώματος της έλλειψης πατρίδας, της διαρκούς ανασφάλειας, της διασποράς και της υπαρξιακής εκκρεμότητας. Η δουλειά που εκθέτουν είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και εις βάθος έρευνας, επί τόπου εμπλοκής και εμπειρίας από πρώτο χέρι. Τα έργα τους αντικατοπτρίζουν γνήσια ταύτιση και ειλικρινή, ανιδιοτελή κίνητρα, σε αντίθεση με αυτό που ο Tirdad Zolghadr ονομάζει ‘poornography’ (1): τη χρήση εικόνων φτώχιας και επισφάλειας από τα ΜΜΕ όσο και από την τέχνη για να προκαλέσουν αίσθηση. Η έκθεση αυτή, αντίθετα, περιλαμβάνει καλλιτέχνες που επιλέγουν μια ευαίσθητη, σε βάθος προσέγγιση σε θέματα που συχνά περνούν απαρατήρητα από την επικαιρότητα και εργάζονται με διακριτικότητα, περίσκεψη και σεμνότητα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες προέρχονται από τη Μέση Ανατολή ή τη ΝΑ Ευρώπη, από χώρες που βίωσαν από πρώτο χέρι τον πόλεμο, το τραύμα, τον εκτοπισμό και την επισφάλεια».
Επίσης το Art Space Pythagorion οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης A World Not Ours.
Το αναλυτικό πρόγραμμα:
Πέμπτη 4 Αυγούστου
20. 45 The Blind Lighthouse, living sculpture / εγκατάσταση της Ninar Esber στην αυλή του Art Space Pythagorion.
22.00 I asked «Why» and this is what I heard
Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Σάμου, θα διαβάσουν αποσπάσματα από τη σειρά συνεντεύξεων της Sallie Latch με πρόσφυγες και εθελοντές.
Διάρκεια: περίπου 20’
Γλώσσα: Αγγλικά και Ελληνικά
Παρασκευή 5 Αυγούστου
19.00 Ομιλία της καλλιτέχνιδος Tanja Boukal (Στα Αγγλικά)
Η καλλιτέχνις θα μιλήσει για τη δουλειά της και ιδιαίτερα για το project της για την έκθεση A World Not Ours, στο αμφιθέατρο του Art Space Pythagorion
Διάρκεια περίπου 60’
20.30 I asked «Why» and this is what I heard
Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Σάμου, θα διαβάσουν αποσπάσματα από τη σειρά συνεντεύξεων της Sallie Latch με πρόσφυγες και εθελοντές.
Διάρκεια: περίπου 20’
Γλώσσα: Αγγλικά και Ελληνικά
Θερμές ευχαριστίες στους Στέλιο Μάρκου, Λίτσα Σταμνά-Μάρκου και την Ξένια Χατζηνικολάου

Σάββατο 6 Αυγούστου

12.30 Ομιλίες των καλλιτεχνών Μαρίνα Γιώτη και Ninar Esber
(Στα Αγγλικά)
Οι καλλιτέχνες θα μιλήσoυν για τη δουλειά τους και ιδιαίτερα για τα project τους για την έκθεση A World Not Ours, στο αμφιθέατρο του Art Space Pythagorion
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες.

20.30 I asked «Why» and this is what I heard στο Art Space Pythagorion
Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Σάμου, θα διαβάσουν αποσπάσματα από τη σειρά συνεντεύξεων της Sallie Latch με πρόσφυγες και εθελοντές.
Διάρκεια: περίπου 20’
Γλώσσα: Αγγλικά και Ελληνικά
Θερμές ευχαριστίες στους Στέλιο Μάρκου, Λίτσα Σταμνά-Μάρκου και την Ξένια Χατζηνικολάου
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 20:30.

21.00 Προβολή της ταινίας A World Not Ours του βραβευμένου σκηνοθέτη Mahdi Fleifel (93’) στο θερινό κινηματογράφο Cine Rex στους Μυτιληνιούς, 7χλμ από το Πυθαγόρειο

Ξεναγήσεις

Το Ίδρυμα Schwarz προσκαλεί το κοινό στις δωρεάν ξεναγήσεις δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν να ανακαλύψουν τα έργα της έκθεσης παρέα με τις επιμελήτριες του ιδρύματος Sarita Patnaik, Ιόλη Τζανετάκη και Φαίδρα Βασιλειάδου.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12:00 και στις 20:30 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στην υποδοχή του Art Space Pythagorion χωρίς απαραίτητη προηγούμενη κράτηση.

Επίσης, το Art Space Pythagorion διοργανώνει και επιπλέον ξεναγήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες του ταξιδιωτικού προγράμματος των επισκεπτών της Σάμου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Art Space Pythagorion στο πλαίσιο της έκθεσης A World Not Ours προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 8 μέχρι 14 χρονών. Το πρόγραμμα έχει τον συμβολικό τίτλο Good Earth@Google Earth, είναι διάρκειας δύο ωρών και έχει ως στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με σημαντικά ζητήματα του καιρού μας όπως είναι η μετανάστευση, η προσφυγική κρίση, η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη, μέσα από σύγχρονα έργα τέχνης.

Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου και θα γίνεται κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 7.00 μμ. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να γίνουν είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Δεν απαιτείται κράτηση, όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα! Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα σε σχολεία και μεγαλύτερες ομάδες να δηλώσουν έγκαιρη συμμετοχή.
Samos Young Artists Festival
Στο μεταξύ για έβδομη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Schwarz προσκαλεί νέους ταλαντούχους διεθνείς καλλιτέχνες να περάσουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης.

Για μία ακόμη χρονιά στο γνωστό σημείο συνάντησης, στο νησί της Σάμου, μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής αλλά και νέοι καλλιτέχνες, από ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκονται στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας μας φέρνουν ήχους από όλο τον κόσμο σε ένα από τα πιο αξιόλογα festival που πραγματοποιούνται στη χώρα μας για να παρουσιάσουν ένα ποικίλο πρόγραμμα μουσικής που αποτελεί ένα μείγμα από διάφορα μουσικά στυλ και εποχές.

Το Samos Young Artists Festival είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μουσικό festival. Πρόκειται περισσότερο για μία περιπλάνηση στον κόσμο. Με καλλιτέχνες με έντονα διαφορετικές κουλτούρες, από διάφορες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, στο κομβικό σημείο που βρίσκεται το νησί της Σάμου –ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία- στήνεται μια «γέφυρα», μία στιγμή επικοινωνίας μεταξύ των χωρών, μία πλατφόρμα συνύπαρξης, αλληλοκατανόησης μέσω της μουσικής. Γιατί αυτή η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής μας ενώνει όλους.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μουσικού προγράμματος είναι και φέτος ο Daniel Nodel, το πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βαυαρικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού.

Από τις 7 έως και τις 13 Αυγούστου απολαμβάνουμε μουσική υψηλού επιπέδου. Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα και μια μαγευτική θέα, κάθε βράδυ, στο άκρως ιδιαίτερο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου.