Ο τουρισμός στηρίζει την αγορά του καφέ στην Ελλάδα - Επενδύσεις από τη Nestle Ελλάς

4/10/2018
Κυρίαρχη θέση στην αγορά καφέ στην Ελλάδα κι ενίσχυση της παραγωγικής τα δραστηριότητας στην Ελλάδα επιδιώκει η Nestle Ελλάς με τον επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων που μόλις ολοκλήρωσε στο εργοστάσιο καφέ των Οινοφύτων. Πιο συγκεκριμένα χτες τελέστηκαν τα εγκαίνια της νέας μεγάλης μηχανής καβουρντίσματος που διπλασιάζει τη δυνατότητα παραγωγής του εργοστασίου. Έτσι με την επένδυση αυτή, που μόνη της στοίχησε 8,5 εκατομμύρια διπλασιάζεται η δυνατότητα παραγωγής που πλέον φτάνει στους 20.000 τόνους.
Στο εργοστάσιο αυτό, που λειτουργεί με την ευθύνη της Nestlé Ελλάς από το 1987, γίνεται η συνολική παραγωγή του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, από την πρώτη ύλη μέχρι και τη συσκευασία, καθώς και η συσκευασία του στιγμιαίου καφέ Nescafé Classic που προορίζεται για την ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την τελετή εγκαινίων, η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων αποτελεί μία στρατηγική απόφαση της Nestlé Ελλάς, που ελήφθη με γνώμονα τη σημασία και τη συμβολή που έχει η κατηγορία του καφέ για τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της εταιρείας στην Ελλάδα, αλλά και την πάγια δέσμευσή της να παραμένει και να συνεχίζει να επενδύει στη χώρα: Η επένδυση στο εργοστάσιο του καφέ στα Οινόφυτα οδηγεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας της Nestlé Ελλάς στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες της εταιρείας για εγχώρια παραγωγή, τη στιγμή που ήδη το 63% του ετήσιου κύκλου εργασιών της προέρχεται από προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.
Η αγορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά του καφέ στην Ελλάδα πιέστηκε λόγω του ειδικού φόρου και σύμφωνα με εκτιμήσεις έχασε το 6% του όγκου της το 2017 πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου με βάση τα στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ μια και από την «εκτός σπιτιού» κατανάλωση δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Πλέον όμως σταθεροποιείται, ενώ όπως ανέφερε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestle Ελλάς υπάρχει η προσδοκία για θετική πορεία από την αύξηση των τουριστών στη χώρα μας. Οι προσφορές επίσης από τις εταιρίες κάλυψαν μέρος της αύξησης των τιμών που κυμάνθηκε από 7% έως 305 ανάλογα με το είδος. Πάντως ο Έλληνας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καφέ, με τα μέση κατανάλωση κατ΄ έτος να είναι στις 650 κούπες με τους Σκανδιναβούς να είναι στις 1000.
Θετική εικόνα για το έτος
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της εταιρίας η φετινή χρονιά πάει καλά. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της Nestle Ελλάς ανήλθε σε 336 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 331,5 εκατ. το 2016. Τα κέρδη μετά από φόρους έφθασαν τα 28 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. το 2016.
Πάντως το μικτό περιθώριο κέρδους περιορίστηκε στο 45% το 2017 ενώ το 2016 ήταν στο 53% καταγράφοντας πτώση 22 εκατ. ευρώ εξαιτίας της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αντίθετα ο κύκλος εργασιών δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά περίπου 18% λόγω κυρίως της αφομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ που αποτελεί και το βασικό προϊόν παραγωγής της εταιρείας.

Πηγή; Reporter.gr