Οι 12 προτάσεις του ΣΕΤΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού

1/6/2018
Στα οκτώ αυτά χρόνια της κρίσης, τα έσοδα που εισέρρευσαν στη χώρα από τους ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις, αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ανοικτή συνεδρίαση της 26ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος
«100 δισ. Ευρώ !Αυτή είναι η τεράστια οικονομική διάσταση του τουρισμού» τόνισε με νόημα και προσέθεσε: «Το 2017 η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,4%, αγγίζοντας τους 30,1 εκατ. τουρίστες. Ο ελληνικός τουρισμός παρουσίασε πέρσι αύξηση εσόδων από το εξωτερικό κατά 11,4% ή κατά 1,45 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2016» τόνισε και αναφέρθηκε και στο θέμα της διασφάλισης εργασιακής ειρήνης στον κλάδο.
«Ο ΣΕΤΕ, με την υπογραφή και φέτος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διασφάλισε για μία ακόμη χρονιά τη διατήρηση των θεσμικών όρων για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως διαμορφώθηκαν με τις προηγούμενες Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Έτσι, δείξαμε στην πράξη, όχι μόνο το ενδιαφέρον μας για τη στήριξη της απασχόλησης στη χώρα, αλλά κυρίως για τη διάθεση και τη στρατηγική μας επιλογή, να συνεργαζόμαστε για το καλό του ελληνικού τουρισμού, για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, προτάσσοντας πάντα την αξία της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης» τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και 44,8%, ενώ αποτελεί τον βασικό μοχλό τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της ανεργίας. «Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το 2017, ο τουριστικός τομέας με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψε το 80% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εισπράξεις αυτές, είναι ίσες με το 74% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.
Αν στις ταξιδιωτικές εισπράξεις συνυπολογισθούν και οι εισπράξεις από αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές από τον εισερχόμενο τουρισμό, τότε το σύνολο των ταξιδιωτικών εισπράξεων αγγίζει το 82% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων, πλην πλοίων και καυσίμων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα 12 βήματα
«Χρειάζεται περισσότερος και ουσιαστικότερος διάλογος, μεγαλύτερη και ενεργητικότερη συμμετοχή μας στην χάραξη του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας και φυσικά ένα πλαίσιο αρχών που θα διέπει μια σύγχρονη εθνική τουριστική πολιτική» τόνισε ο κ. Ρέτσος και ανέφερε ότι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον τουρισμό θα πρέπει να περιλαμβάνει 12 συγκεκριμένα βήματα. Πιο συγκεκριμένα:

• Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ως αυτονόητη και αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης,
• Κεντρικό επιτελικό συντονισμό συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων,
• Μείωση φορολογικών συντελεστών και επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο,
• Λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος,
• Συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που τόσο αρνητικά λειτουργεί στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων,
• Δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και σαφές πλαίσιο χρήσεων γης,
• Πολιτικές υποστήριξης επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων,
• Στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα, ιδίως της νέας επιχειρηματικότητας,
• Διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου,
• Προστασία περιβάλλοντος και αειφόρα τουριστική ανάπτυξη,
• Καλλιέργεια μιας νέας ισχυρής τουριστικής συνείδησης,
• Αναβάθμιση του brand name Ελλάδα και προώθηση ελληνικών προορισμών με ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Τέλος κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της φετινής χρονιάς. «Το 2018, μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά» τόνισε.

Πηγή: ΣΕΤΕ, Reporter.gr