Οι εξαγγελίες Τσίπρα και οι επιχειρήσεις του τουρισμού

9/9/2018
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 83ης ΔΕΘ στοχεύουν σε μια σχετική ανακούφιση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που τα χρόνια της κρίσης και ειδικά μετά το 2015 βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση.

Παρά το ότι προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα αντιμετώπισαν την ακραία φορολόγηση, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, την πιστωτική ασφυξία αλλά και την πίεση των διεθνών κολοσσών που μέσω της συγκέντρωσης δημιουργούν συνθήκες οριακής επιβίωσης στην αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό, που ωστόσο λόγω της ρευστότητας που από τη φύση του δίνει ο κλάδος αλλά και της εκτόξευσης της χώρας στη διεθνή αγορά βρέθηκε σε καλύτερη μοίρα.

Στις εξαγγελίες που αφορούν κύρια τον τουρισμό περιλαμβάνονται οι μειώσεις φΠΑ. Εκτείνονται έως και το 2021, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%. Πάντως ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει ξανά εχθές ότι δεν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, για λόγους τακτικής όπως το ίδιο έπραξε και για τις συντάξεις.

Επίσης ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι : «Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%».

Εισφορές κι ΕΝΦΙΑ

Όπως ανέφερε χτες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ «από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες».

«Επιπλέον, για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Μια παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου όμως, η ελάφρυνση ξεκινά από μόλις 10 -18 ευρώ το μήνα για ετήσια εισοδήματα 8.000 ευρώ και φτάνουν στα 1.000 ευρώ το μήνα για ετήσια εισοδήματα 70.000 ευρώ το χρόνο ή παραπάνω.

Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, του σκληρού πυρήνα του εθνικού συνειδέναι, που αποτέλεσε επιταχυντή της απώλειας της εξουσίας για τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πριν το 2015 αποτέλεσε χτες μια από τις βασικές αιχμές των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 83η ΔΕΘ. «Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/2020 η δεύτερη. Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης η επιβάρυνση για γειτονιές όπου κατοικούν οικογένειες με μικρά και μεσαία εισοδήματα, σταδιακά θα μειωθεί έως και 150 ευρώ περίπου. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απευθυνθεί σε στρώματα με συγκριμένα χαρακτηριστικά στην προσπάθειά της να χτίσει την εκλογική της βάση εν όψει ενός καυτού 2019.

Κομβικά σημεία στην τουριστική οικονομία είναι και τα θεσμικά αλλά και τα της ψηφιακής μετάβασης. Ειδικά το χωροταξικό και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για δασολόγιο, αιγιαλούς και κτηματολόγιο που δόθηκε για το οριστικό κλείσιμό τους την επόμενη τριετία.

Χωροταξικό και ψηφιακή μετάβαση

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη στο γεύμα που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Και είναι μια ιστορική αντίφαση το γεγονός που ζούμε ότι έπρεπε να έρθει μια κυβέρνηση με κορμό την αριστερά για να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έγιναν από τον περασμένο ή και τον προπερασμένο αιώνα. Αναφέρομαι στο Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, την οριοθέτηση του αιγιαλού, την εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου, την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έναρξης επιχειρήσεων και πλήθος άλλων που υλοποιήθηκαν, ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση τους ή σχεδιάζονται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής. Μεταξύ αυτών είναι η περαιτέρω μείωση και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, η επιτάχυνση των επενδύσεων, η θέσπιση ενός νέου νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα καλύψει και τις βιομηχανικές, η ψηφιοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, η εξυγίανση των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στα Οινόφυτα και στη συνέχεια στο Καλοχώρι, εδώ στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία μιας δομής υποστήριξης ειδικά των μικρών επιχειρήσεων μετά από διαβούλευση με τα επιμελητήρια και άλλους φορείς. Ο τομέας του ιδιωτικού χρέους αποτελεί επίσης, μια σημαντική προτεραιότητα, καθώς μια νέα γενιά μέτρων είναι αναγκαία για τον απεγκλωβισμό κοινωνικών ομάδων από την παγίδα της υπερχρέωσης και τη δημιουργία προγραμμάτων δεύτερης ευκαιρίας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε:

«Πέρα, λοιπόν, από την εξειδίκευση και την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής στο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης έχουμε αρχίσει την προεργασία για το νέο ΕΣΠΑ που θα έχει αυξημένους πόρους και ουσιαστικά για τη νέα γενιά υποδομών, μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών για τη δεκαετία 2020-2030. Θα πρόκειται ίσως για την πιο κρίσιμη δεκαετία, καθώς η κεντρική πρόκληση δεν θα αφορά τόσο το παρελθόν και τις πληγές της κρίσης, όσο την οργάνωση του μέλλοντος τη νέα γενιά υποδομών για την ψηφιακή εποχή και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την κλιματική αλλαγή και τη θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».