Πώς κτυπά τον τουρισμό το λαθρεμπόριο ποτών;

5/6/2018
Απέναντι σε μεγάλες αντιξοότητες και με λαβωμένο από την κρίση το σώμα της η Ελληνική ποτοποιία καταφέρνει να επιβιώνει και να δίνει έντονο χρώμα εξωστρέφειας στην Ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε χτες κατά την χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και σε σχετική ενημερωτική ημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου , Νίκος Καλογιάννης τα πλέον αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό ελληνικά brands είναι η ΦΑΓΕ, το ΜΕΤΑΧΑ και το Ούζο12. Παράλληλα έθεσε το ζήτημα με την έλλειψη τυποποίησης και το τι κοστίζει αυτό στην εθνική οικονομία. «Πώς θα μπορούσαμε να χτίσουμε όνομα στο εξωτερικό, όταν έρχεται κάποιος ξένος επισκέπτης και πίνει αποστάγματα κακής ποιότητας, που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ;»
«Σκεφτείτε να μην υπήρχαν αντικίνητρα, τι δυνατότητες θα είχαμε ως κλάδος» συμπλήρωσε και τόνισε «Ένα από τα εμπόδια είναι αυτό της επιστροφής του ΦΠΑ, το οποίο έχει σχεδόν επιλυθεί, σε συνεννόηση με την πολιτεία. Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται η τεράστια φορολογία, διπλάσια και τριπλάσια των χωρών, που μας ανταγωνίζονται τουριστικά, αλλά και των χωρών, που έχουν πολύ μεγαλύτερο εισόδημα από εμάς, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία. Εκεί, δεν έχουμε καμία τύχη. Πρόκειται για μία πληγή, η οποία απορροφά όλο μας το εισόδημα.
«Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι τα χύμα αλκοολούχα, τα οποία κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εισάγονται από γειτονικές χώρες, και στη συνέχεια βαπτίζονται ελληνικά, στερώντας μας τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.
Μεγάλα κέρδη για διασυνοριακούς λαθρεμπόρους
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν τα στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) της ΑΑΔΕ, οι κκ Αγγλειδάκης και Βλάχος «το κέρδος για έως βυτίο με χύδην αιθυλική αλκοόλη που εισάγεται από τη Βουλγαρία παράνομα ανέρχεται στα 682.550 ευρώ και 836.000 ευρώ τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα. Μόνο μια παλετοδεξαμενή δίνει κέρδος 26.000 ευρώ με λαθραίο οινόπνευμα» τόνισαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ δίνοντας το στίγμα του τι συμβαίνει στο διασυνοριακό παράνομο εμπόριο.
Όμως η «βαλκανική ζούγκλα» δεν περιορίζεται εκεί. Όπως τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Θωμαδάκης «έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη Βουλγαρία λόγω της διαφοράς ΕΦΚ. Δεν είναι παραποιημένα προϊόντα αλλά λόγω της διαφοράς φόρου έρχονται εδώ.»
Σημειώνεται ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, Σκοπίων και Αλβανίας στο ύψος των φόρων στα οινοπνευματώδη είναι χαώδης δημιουργώντας αυτό το υπόστρωμα ανάπτυξης παραβατικότητας. Μόνο ο …Αλλάχ μας σώζει καθώς στην Τουρκία οι φόροι είναι πολλαπλάσιοι λόγω της ισλαμικής πολιτικής του Τ. Ερντογάν που ενισχύει την αποτροπή χρήσης αλκοόλ.
Πάντως δεν είναι μόνο οι διαφορές φόρων με τους γείτονες που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Υπάρχουν και απόνερα στον τουρισμό όπου επιβαρύνεται η ανταγωνιστικότητα συνολικά του προϊόντος.
Οι εξαγωγές
Παρά τις όποιες αντιξοότητες, όμως που στοίχισαν τα τελευταία χρόνια 40.000 θέσεις εργασίας και σχεδόν 2 δισεκ συμβολή στο ΑΕΠ (από 3,5 δισεκ το 2009 στο 1,5 δισεκ σήμερα) ο κλάδος προσπαθεί να βρει περπατησιά κυρίως με τις εξαγωγές. Η περσινή χρονιά έκλεισε με αύξηση 5,7% στην αξία των εξαγωγών που ανήλθαν σε 78,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 73,8 εκατ. ευρώ το 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν «το 70% των Ελληνικών ποτών εξάγεται, με τις κυριότερες αγορές να αφορούν στην Γερμανία, όπου η συμμετοχή των εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου του κλάδου κυμαίνεται στο 39,47% ενώ στη δεύτερη θέση με συμμετοχή 9,62% βρίσκεται η αγορά του Ιράκ. Ακολουθεί η Ισπανία με 8,89%, η Βουλγαρία με 5,83% και η Ολλανδία με 5,09%.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών λόγω της προβολής μέσω τουρισμού του τσίπουρου και του ούζου σημειώνει σταδιακή μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί από 211,6 εκατ. ευρώ το 2009 σε 79,2 εκατ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat - Eu Trade μετά την επεξεργασίας του ΣΕΑΟΠ . Η πτώση αυτή στο εμπορικό έλλειμμα του κλάδου προήλθε αφενός από την αύξηση των εξαγωγών κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2009, αφ'ετέρου από την αξιοσημείωτη υποχώρηση των εισαγωγών που κυμαίνεται στο 42% το ίδιο διάστημα.
Το λαθρεμπόριο
Πάντως τα θέμα του διασυνοριακού λαθρεμπορίου και της διαφοράς μεταξύ του ΕΦΚ των διήμερων και των επίσημων ποτοποιών αποτελεί μια στρέβλωση της αγοράς, που οδηγεί τον κόσμο, λόγω κρίσης, στα no name αλλά επικίνδυνα συχνά προϊόντα.
Ενδεικτικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, το 2014 λαθραία διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ. λίτρα. Στον αντίποδα σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Χημείο, που υπέστησαν την επεξεργασία Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) η παραγωγή σε εκατομμύρια λίτρα καθαρής αλκοόλης ( lpa -λίτρα καθαρής αλκοόλης) ήταν στα 18,6 εκατ. το 2010, το 2014 η παραγωγή ήταν 17,4 εκατομμύρια λίτρα. Ουσιαστικά για κάθε 2 λίτρα παράνομου τσίπουρου κυκλοφορεί 1 λίτρο νόμιμου επώνυμου.
Κι αυτό σύμφωνα με τους επίσημους ποτοποιούς είναι ένας πολύ μετριοπαθής υπολογισμός καθώς η διαφορά στην τιμή είναι … ασυναγώνιστη. Ουσιαστικά ένα λίτρο νόμιμου τσίπουρου στοιχίζει σχεδόν 12 ευρώ ενώ από παραγωγό μπορεί κανείς να βρει τιμές που κυμαίνονται από 2,80 έως και 7 ευρώ. Στο τελικό, όμως καταναλωτή στα τσιπουράδικα φτάνει το καραφάκι των 200 ml να μην έχει αυτές τις τεράστιες διαφορές. Οι τιμές για το καραφάκι ποικίλουν για το νόμιμο από 5,5 έως 8 ενώ για το χύμα κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση το περιθώριο φοροδιαφυγής για το κατάστημα είναι μεγάλα καθώς όλα γίνονται σχεδόν με μηδενικά τιμολόγια.
Σύμφωνα με το κ. Νίκο Βέττα Γενικό Διευθυντή τη Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τα έσοδα από τον ΕΦΚ έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 280 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ στο βαθμό που υπάρξει περιορισμός του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών κατά 50%, τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν κατά 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο ρόλος της ΑΑΔΕ
Ο κλάδος αλκοολούχων ποτών μπορεί να συμβάλει παραγωγικά στην ελληνική οικονομία, τόνισε μιλώντας στην ημερίδα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να εξελίξουμε τις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Τα χύμα προϊόντα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τη χώρα. Χρειάζονται οργανωμένες μονάδες που θα παράγουν αξία, θέσεις εργασίας, καινοτομία, εξωστρέφεια.» Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ανέφερε ότι πλέον έχει επιταχυνθεί η επιστροφή ΦΠΑ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες στα τελωνεία.
Τούτων δοθέντων σε ό,τι αφορά στη φορολογία, ο κλάδος προτείνει μεταξύ άλλων τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΦΚ και σύγκλιση προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή προτείνεται η μείωση της φορολογίας κατά 10% κατ' έτος σε βάθος τριετίας, ήτοι από 25,5 ευρώ που είναι σήμερα ο ΕΦΚ να διαμορφωθεί σε περίπου 18,6 ευρώ σε βάθος τριετίας. Επίσης υπερτονίζεται η ανάγκη για ίση μεταχείριση μεταξύ επίσημων αποσταγματοποιών και μικρών διήμερων.

Πηγή: Reporter.gr