Προσφυγικό και τουρισμός: Στο τρίγωνο Βερολίνο, Αθήνα, Άγκυρα προσβλέπει ο κλάδος

13/11/2015
Τη διαπίστωση ότι το προσφυγικό ρεύμα που διέρχεται από τα νησιά του Αν. Αιγαίου δεν έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση στο μέτωπο της κρουαζιέρας έκανε ο Κυριάκος Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής CLIA Ευρώπης κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Κάπα 8 point στην Αθήνα. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του κλάδου στην Ελλάδα αλλά και της Celestyal το 2016. Στόχος είναι να υπάρξει προσέλκυση τουριστών από τις ευρωπαϊκές αγορές που είναι οικείοι με τη γεωγραφία – περισσότερο απ΄ ότι οι Αμερικανοί ή οι Ασιάτες – κι άρα κατανοούν ότι η χώρα είναι μακρά από τις εστίες έντασης.

Βέβαια δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανάγκη σταθερότητας σε πολιτικό επίπεδο στη χώρα αλλά και επαρκούς διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Στο φόντο αυτό η Σύνοδος της Μάλτας της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης αποτέλεσε σημείο αναφοράς της τουριστικής βιομηχανίας που προσδοκά από την ηγεσία της ΕΕ συντονισμένης διαχείρισης αλλά και συνεργασίας με την Τουρκία.

Άλλωστε η διαπίστωση ότι κεντρικός παράγων στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση από γενέσεως ΕΕ της ενωσιακής διαδικασίας, είναι η Τουρκία αποτέλεσε το κεντρικό συμπέρασμα της συνόδου των 29 κρατών στη Μάλτα.

Η αισιοδοξία πάντως στον κλάδο του τουρισμού είναι συγκρατημένη και όλοι προσβλέπουν το πώς θα διαμορφωθεί η συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Τουρκία, η οποία αποτελεί και σημαντικό τουριστικό εταίρο. Είτε σε επίπεδο συνδυασμένων ταξιδιών κρουαζιέρας (όπως στοχεύει η Celestyal), είτε ως πύλη εισόδου λόγω αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης, είτε ως χώρα προέλευσης τουριστών.
Η Τουρκία σε ανατολίτικα παζάρια
Στο πλαίσιο αυτό το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους ως υψηλού ρίσκου δεδομένης της ανατολίτικης νοοτροπίας της γείτονος. Πάντως θετικό χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς το ότι αναμένεται να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Τουρκία στα τέλη του Νοεμβρίου (η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 22α Νοεμβρίου) ή το αργότερα στις αρχές Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. πρόκειται να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016 – 2017, χρήματα που απαιτούνται να καταβληθούν από τα κράτη μέλη, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλιο 500 εκ ευρώ κάθε χρόνο.
Παιχνίδια κυριαρχίας

Ήδη τα χρήματα από πολλούς χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά για τα αποτελέσματα, ενώ πολλοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για το ότι η Γερμανία προσπαθεί να παζαρέψει με την Τουρκία μόνη της την αποτροπή των ροών με τη δημιουργία «συνεχών αναχωμάτων» σε Ελλάδα, Βαλκάνια αντί οποιαδήποτε τιμήματος ακόμα και της κυριαρχίας της Ελλάδος. Αναπόφευκτα η πιθανότητα τέτοιου είδους συμφωνίας με την Τουρκία έχει προκαλέσει τριγμούς τόσο ανάμεσα σε κράτη-μέλη, όσο και σε πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ώρα μάλιστα που το φάσμα της λιτότητας έχει γονατίσει το νότο.
Πάντως το στίγμα από τα Βερολίνο έχει δοθεί. Ενδεικτική η δήλωση του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ ο οποίος υπογράμμισε από το Βερολίνο πως η Γερμανία θα πρέπει να παρέχει μονομερή βοήθεια στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε. Κι αυτό ερήμην κανόνων.
Το μεγάλο όμως θέμα είναι η αξιοπιστία Τουρκίας εν όψει σύναψης συμφωνίας, αλλά και οι εσωτερικές αντιφάσεις της ΕΕ με τα ανατολικά κράτη μέλη να ζητούν να «βυθίζονται οι βάρκες των προσφύγων» παραβιάζοντας κατάφορα το χάτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, τις βόρειες χώρες να κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα αναζητώντας αναχώματα ψυχών στα Βαλκάνια και τη χρεοκοπημένη και σε ασφυκτική λιτότητα Ελλάδα να σώζει πάνω από 120 χιλιάδες ναυαγούς από τα κύματα του Αιγαίου το 2015 σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία. Είναι κι αυτό ένα παράσημο για τη χώρα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της.

Γιώργος Αλεξάκης