Τα σχέδια του Ν. Καραμούζη στον τουρισμό

29/3/2023
Την στρατηγική του για τον κλάδο των ξενοδοχείων, όπου έχει υλοποιήσει μια σειρά επενδύσεων, παρουσίασε ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC), Νίκος Καραμούζης (φωτο), στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ για το πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα Patmos Aktis Suites & Spa.

Ιδιαίτερη έμφαση, μετά από σχετική ερώτηση, έδωσε ο κ. Καραμούζης στην πρόσφατη απόκτηση του χαρτοφυλακίου δανείων 72 ξενοδοχειακών μονάδων, νομικής απαίτησης 254 εκατ. ευρώ, γνωστό ως «Project Tethys» από την Intrum. Με την εν λόγω συμφωνία το επενδυτικό ταμείο, σε κοινοπραξία με τις Latonia Enterprises (family office της οικογένειας Λασκαρίδη) και Brown Hotels, διεύρυνε αισθητά την έκθεσή του στον ξενοδοχειακό κλάδο της φιλοξενίας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουριστικό κλάδο, οι προοπτικές του οποίου διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές για το 2023. «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πεντάστερα ξενοδοχεία ποιότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Ο Executive Chairman του SMERC ξεκαθάρισε ότι κανένα από τα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου «δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσει» και πως «βασική μας αρχή είναι η βιώσιμη λειτουργία τους». Ο ίδιος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Τα δάνεια τα πήραμε χθες και τα κοιτάμε στα “μάτια”. Ξεκινάμε τη διαδικασία με την Intrum για να δούμε κάθε ένα (ξενοδοχείο) ξεχωριστά, με ειδική στρατηγική, σε συνεργασία με τους οφειλέτες ώστε να βρούμε την πιο συμφέρουσα λύση. Αυτή είναι η επιδίωξή μας». Στόχος του fund είναι να γίνουν σημαντικές εκπτώσεις, ακόμη και σε σημείο που δεν κάνουν οι τράπεζες και οι servicers, ωστόσο, όπως επισημαίνει, πρέπει να υπάρχει από την πλευρά του ιδιοκτήτη η πρόθεση να εξυγιάνει την επιχείρησή του.

«Έχουμε την πρόθεση να εξυγιάνουμε και να βάλουμε λεφτά. Έχουμε βάλει απόθεμα κεφαλαίου για ορισμένα ξενοδοχεία. Το μόνο που δεν δεχόμαστε είναι να μην πληρώνει ο οφειλέτης», τόνισε. «Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα ξενοδοχείο», επανέλαβε και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε σε ρεαλιστικές λύσεις που οδηγούν σε ένα βιώσιμο μέλλον για κάθε ξενοδοχείο». Στη συνέχεια παρουσίασε τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι επενδύσεις του SMERC: 1) περιβαλλοντική ευαισθησία και αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, 2) σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, προσφέροντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαμονής. «Πιστεύω ακράδαντα πως η παράνομη εργασία, η φοροδιαφυγή, οι μη ειλικρινείς ισολογισμοί, κλπ. νοθεύουν τον ανταγωνισμό», είπε με βάση τις παραπάνω αρχές.


Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, με το Project Tethys «έκλεισαν» οι επενδύσεις στον τουρισμό και πλέον το SMERemediumCap ανοίγει τα «φτερά» του σε άλλους κλάδους όπου υπάρχουν περιθώρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ειδικότερα, έχει ήδη επεκταθεί στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα (facility management), έχοντας αγοράσει τρεις εταιρείες με αθροιστικό τζίρο 95 εκατ. ευρώ και δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία στη συγκεκριμένη αγορά, όπου συμμετέχει το family office της Μαριάννας Λάτση με ποσοστό 25%.

Το επενδυτικό πλάνο του SMERC ανέρχεται στα 142 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ευρώ προς άμεση διάθεση), με στοχευμένες κινήσεις σε τομείς με προοπτικές. «Πρέπει οι επιχειρήσεις να γίνουν εξαγωγικές, με διαδικασίες τεχνολογικές και οικολογικό αποτύπωμα. Εκεί προσβλέπουμε», σημείωσε ο κ. Καραμούζης. Με στόχο τη δημιουργία ισχυρών ομίλων σε κάθε τομέα που δραστηριοποιείται, το ελληνικό investment fund «βλέπει» πιθανότητες επενδύσεων και σε άλλους κλάδους πέρα από τον τουρισμό και συγκεκριμένα στα τρόφιμα, στις υποδομές (logistics), αλλά και στην κτηνιατρική φροντίδα ζώων συντροφιάς. Αναφορικά με το τελευταίο, το επενδυτικό ταμείο έχει δρομολογήσει την επόμενη εξαγορά με επίκεντρο τις κλινικές δεύτερης γνώμης. Όπως αναφέρθηκε, ο συγκεκριμένος κλάδος έχει ισχυρά περιθώρια βελτίωσης στην Ελλάδα, καθώς το σχετικό μερίδιο ανέρχεται στο 18% ενώ στην ΕΕ υπερβαίνει το 30%.

«Εστιάζουμε στη δημιουργία κτηνιατρικών κλινικών δεύτερης γνώμης για ζώα συντροφιάς. Ο κλάδος έχει περιθώρια, καθώς η διείσδυση στην Ελλάδα είναι 18%, ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 30%», τόνισε ο επικεφαλής του fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 142 εκατ. ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Στην κατεύθυνση αυτή, τον Μάρτιο του 2019, το SMERC απέκτησε τη μετοχική πλειοψηφία στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου μονάδων κτηνιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Η επένδυση των 20 εκατ.


Πάντως, η επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για το Patmos Aktis Suites & Spa είναι η μεγαλύτερη που έχει δει το νησί μέχρι σήμερα. Μετά την αναβάθμιση της υφιστάμενης 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας, αναμένεται να απασχολούνται πάνω από 115 εργαζόμενοι στην Πάτμο και θα φιλοξενούνται πάνω από 150 πελάτες σε συνολικά 90 δωμάτια, σουίτες και βίλες. Ορίζοντας ολοκλήρωσης της συνολικής επένδυσης είναι οι αρχές του 2025, με το SMERC να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο για το franchising. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό ταμείο εξαγόρασε το Patmos Aktis τον Μάιο του 2022 έναντι 17 εκατ. ευρώ και προχωρά στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του. «Πήραμε ένα “στολίδι” και θέλουμε να το γυαλίσουμε περισσότερο, να το αναβαθμίσουμε κι άλλο», δήλωσε για το ξενοδοχείο ο Managing Partner του SMERC, Θεόδωρος Μόσχος. «Θέλουμε να κάνουμε την Πάτμο διεθνή προορισμό», πρόσθεσε ενώ, όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Patmos Aktis Suites & Spa, Θεόδωρος Τερζόπουλος, ανέφερε ότι οι κρατήσεις γίνονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία κατευθείαν από το ξενοδοχείο. Ο ίδιος τόνισε ότι η πληρότητα πέρυσι «άγγιξε» το 64% και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σταδιακά στο 75%. «Για να ενισχύσουμε την εικόνα της Πάτμου θέλουμε να συνδυάσουμε την ομορφιά με την παράδοση. Δημιουργούμε μια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα διεθνών προδιαγραφών που θα σέβεται τις παραδόσεις και την αρχιτεκτονική του νησιού», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Καραμούζης.

Με γνώμονα τη συνολική αναβάθμιση της Πάτμου, ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου έκανε λόγο για ορισμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία και τα οποία έχουν ως εξής: 1) γρήγορες εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, 2) βελτίωση της πρόσβασης στο νησί με καλύτερη σύνδεση των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα, 3) ολοκλήρωση σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου του νησιού, 4) τροφοδοσία με πόσιμο νερό που σήμερα γίνεται θορυβωδώς με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, 5) ενίσχυση της ηλεκτροδότησης με πιο ισχυρά δίκτυα, καθώς αρκετές φορές «επιστρατεύονται» οι γεννήτριες. Στη… Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση και σημείωσε χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση των υδατοδρομίων «κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν άλλα τέσσερα».

Γιώργος Αλεξάκης