Τα σεντούκια τροφοδότησαν τον εσωτερικό τουρισμό και την αγορά

11/1/2018
Οι αχτίδες αισιοδοξίας που διαφάνηκαν στις γιορτές για το εμπόριο και τον εσωτερικό τουρισμό οφείλονται εν πολλοίς στο χρήμα που έφυγε από τα σεντούκια και πήγε στην κατανάλωση. Αυτό τόνισε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας για το Εμπόριο του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Β. Κορκίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Reporter.gr τονίζουν το γεγονός ότι η ψυχολογία του καταναλωτή έχει αλλάξει. Έτσι η αλλαγή του κλίματος οδήγησε πολλούς να βγάλουν τα χρήματα που κράταγαν φυλαγμένα κάτω από το στρώμα τους, -τα οποία τις περισσότερες φορές είναι μαύρα- για να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους.
«Από τα χρήματα της παραοικονομίας προέρχεται η αύξηση του εμπορίου, όπως και η αύξηση των καταθέσεων» τόνισε χαρακτηριστικά. «Το 22% του ΑΕΠ είναι η παρακοικονομία στην Ελλάδα, από αυτά τα 20 περίπου δισεκατομμύρια βγήκαν 70 -80 εκατομμύρια και τροφοδότησαν την αγορά. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα. Εμείς θέλουμε να περνάνε από τις ταμειακές μηχανές» τόνισε με νόημα και σημείωσε ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι θα έχει διάρκεια. «Οικονομία, πολιτική και γεωπολτική διαμορφώνουν τις εξελίξεις με εμάς να επιμένουμε και να ευχόμαστε η οικονομία να έχει τον πρώτο λόγο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο "βαρόμετρο" του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ καταγράφεται βελτίωση στη Γενική Εικόνα του Λιανικού Εμπορίου, μεταξύ των πρώτων εξαμήνων 2016 και 2017, με το δείκτη να ενισχύεται από τις 49,7 στις 50,1 μονάδες. Οι πωλήσεις στις ΑΕ και τις ΕΠΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 8,7% και τα μεικτά τους κέρδη (9%). Αλλά και στις μικρές επιχειρήσεις διαπιστώνεται οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών, αφού ο μέσος κ.ε. ανήλθε από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000, το 2017. Την ίδια ώρα, η απασχόληση ενισχύθηκε σημαντικά κατά 5,2%, με 30.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τι 93,4% των επιχειρήσεων δεν προέβη σε απόλυση εργαζομένου.
Ο γενικός ΔΚΕ, το έτος που πέρασε στη λιανική αυξήθηκε κατά 2,3%. Και στη χονδρική υπήρξε αύξηση 4,1%. Γεγονός είναι ότι η συμμετοχή του εμπορίου στην οικονομική δραστηριότητα ενδυναμώνεται.
Κι όλα αυτά χωρίς οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα από τις τράπεζε που παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της ΕΣΕΕ για το Εμπόριο 2017. Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων η πρόσβαση στις τράπεζες είναι αδύνατη με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση τους να έγινε είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%), είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη (52,9%).
Την ίδια στιγμή και ενώ τα στοιχεία είναι ικανοποιητικά αφού μειώθηκε ο αριθμός των επιχειρηματιών που στο πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους στο 1/3 των εμπορικών επιχειρήσεων από ½ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2016 το ποσοστό παραμένει υψηλό. Στην βελτίωση καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι πολιτικές ρυθμίσεων που ακολούθησαν οι τράπεζες όμως στο θέμα των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων δανείων όπως και στον εξωδικαστικό η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος στο θέμα αυτό δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ελαστικοποίηση του πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ο κ. Κορκίδης ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις σε αυτόν. Ο ίδιος τόνισε ότι «η απόδοση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επηρεάζεται κυρίως από την υπερφορολογήσει με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη να συρρικνώνεται συνεχώς».