Ζητούμενο η αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης το Μάιο - Η συμβολή των ξενοδοχείων

2/7/2018
Λίγο μετά την ανακοίνωση από την ΤτΕ ότι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη τον Απρίλιο έπεσε κατά 33 ευρώ ή 7,3% αλλά οι αφίξεις συνεχίζουν την ανιούσα τα μηνύματα από το Μάιο είναι θετικά.

Όπως καταγράφει το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Ιουνίου 2018 του SETE Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό και την οικονομία καταγράφεταιαύξηση των αεροπορικών αφίξεων και οριακά των οδικών τον Μάιο 2018 έναντι του Μαΐου 2017:

- στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων +23,0% (+19,7% από την αρχή του έτους). Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+25,0%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+22,5%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +21,6% και + 18,5% αντίστοιχα.

- οι διεθνείς οδικές αφίξεις, μειώθηκαν κατά -7,9%, ενώ από την αρχή του έτους υπάρχει οριακή μεταβολή +0,9%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Απριλίου αυξημένη κατά +9,6% σε σχέση με τον Απρίλιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +1,6%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +11,5% και +8,1% αντίστοιχα.

Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (ΔΚΕ) αγορών μας

Στο μεταξύ βελτίωση δείχνει ο ΔΚΕ στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Εξαίρεση αποτελούν – οι σημαντικές για την Ελλάδα - αγορές της Σουηδίας και της Τουρκίας που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Εξελίξεις στον ελληνικό τουρισμό.

Επίσης ως σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό καταγράφει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ την πρώτη απευθείας διασύνδεση ελληνικού νησιού (Μύκονος) με προορισμό στα Εμιράτα (Κατάρ).

Επίσης, ως θετικό καταγράφεται ότι η Fraport, που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανακοίνωσε εκπτωτικό πρόγραμμα για την εισαγωγή αεροπορικών δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία

Στα θετικά για την αύξηση της μέσης δαπάνης είναι η άνοδος των ξενοδοχειακών τιμών. Αναφορικά με την ζήτηση για Υπηρεσίες Ξενοδοχειακών Καταλυμάτων, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, τον Μάιο 2018 σε σχέση με τον Μάιο 2017, αυξήθηκε το μερίδιο των ταξιδίων Μεσοβδόμαδα (43% έναντι 40%) ενώ μειώθηκε των ταξιδιών Σαββατοκύριακου (37% / 42%). Οριακή αύξηση παρουσίασε των ταξιδιών Διακοπών (20% / 19%).

Οι 5 κυριότερες αγορές ήταν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ – οι ίδιες όπως και πέρυσι. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Θεσσαλονίκη. Αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των ξενοδοχείων σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών και περιοχών της χώρας

Παράλληλα το Δελτίο καταγράφει αύξηση σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων, ακόμη και σε αυτά των 1- 2 αστέρων στην ελληνική πρωτεύουσα.

Με βάση τα στοιχεία από τη γνωστή μηχανή αναζήτησης www.trivago.gr, η οποία συνεργάζεται με τον Συνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για το μήνα Μάϊο στην κατηγορία των 5 αστέρων, οι τιμές των ξενοδοχείων ανήλθε στα 238 ευρώ από 222 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ στην αμέσως επόμενη κατηγορία η μέση τιμή ήταν στα 138 ευρώ από 119 ευρώ τον Μάϊο του 2017.

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι τιμές και στην επόμενη κατηγορία, αυτή των 3 αστέρων, από τα 86 ευρώ του Μαϊου του 2017, στα 92 ευρώ φέτος, ενώ στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες οι τιμές επίσης «τσίμπησαν» έστω και οριακά φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 53 από τα 52 ευρώ.