14ο Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ: Κλειδί για την ανάπτυξη των νησιωτικών κοινωνιών οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού

19/10/2016
Γράφουν η Παναγιώτα Τζιοβανάκη & η Καλλιόπη Καρυπίδου, #authtraveljournalists, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο πολιτιστικός τουρισμός και ο οικοτουρισμός, βασικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αναδεικνύονται σε σημαντικότατους παράγοντες για την ευημερία και την ανάπτυξη των νησιώτικων μικρών κοινωνιών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη, Διατήρηση & Προστασία της Φυσικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς ‘ΥΠΕΡΙΑ 2016’ που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα στην Αμοργό. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε σημαντικά οφέλη μπορεί να προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες κι από τον συνεδριακό τουρισμό, ο οποίος έχει πλέον καθιερώσει τη θέση του ως σταθερός θεσμός στην Αμοργό.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με το Συνέδριο ‘ΥΠΕΡΙΑ 2016’ διεξήχθη και το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους που πραγματοποιήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην Αμοργό. Το Συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αμοργού και του FedHATTA και πραγματοποιείται με χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε συμμετέχοντες από 18 χώρες (δημοσιογράφους, επαγγελματίες του τουρισμού, ακαδημαϊκούς, κινηματογραφικούς παραγωγούς) αλλά και τη δημοσιογραφική και επικοινωνιακή παρουσία και συμβολή των ταξιδιωτικών δημοσιογράφων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (AUTh Travel Journalists). Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΥΠΕΡΙΑ 2016, βρέθηκαν οι προκλήσεις για τον Τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης απομακρυσμένων και μικρότερων κοινωνιών.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλάμβανε εξορμήσεις στα αξιοθέατα και σε περιοχές του νησιού – όπως η Αιγιάλη, τα Κατάπολα, η Χώρα με το Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, η Κάτω Μεριά και ο εγκαταλειμμένος αγροτικός οικισμός Ασφοντυλίτης –, καθώς και προβολή ταξιδιωτικών ταινιών και ομιλίες από ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, τουρισμού και κινηματογράφου.

Με τη λήξη του Φεστιβάλ αναδείχθηκαν και βραβεύθηκαν οι τρεις καλύτερες ταινίες με βάση την ψήφο της επιτροπής και η καλύτερη ταινία με βάση την ψήφο του κοινού. Το πρώτο βραβείο ανήκει στην Amartya Bhattacharyya (Ινδία) για την ταινία «Benaras – the unexplored attachments», το δεύτερο στον Brandon Li (ΗΠΑ) για το «Nomads for Mongolia» και στην τρίτη θέση βρίσκεται η ταινία «Sitia - So hard to say goodbye!» του Θοδωρή Παπαδουλάκη (Ελλλάδα). Πρώτη με βάση την ψήφο του κοινού αναδείχθηκε η ταινία «Amazing Egypt» του Siri Sri Peddapalli (Αίγυπτος – Ινδία). Τιμητικά βραβεία παρέλαβαν όλες οι ομάδες παραγωγής ταινιών για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.