Αγώνας δρόμους για τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αδειοδοτήσεις

26/1/2016
Να μειώσει τις 80 σελίδες νομοθεσίας που διέπουν την αδειδότηση και τη λειτουργία μιας επιχείρησης από τους κλάδους των τροφίμων - ποτών, του τουρισμού, της εστίασης και των ορυχείων θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση. Αυτό υπογράμμισε σε ενημέρωση τύπου χτες ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης αναφέροντας ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία με τον περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τους προαναφερόμενους κλάδους.
Ομάδα εργασίας της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας που έχει συσταθεί για την απλοποίηση της αδειοδότησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει για να υποδείξει στις συναρμόδιες υπηρεσίες τις υπό εξέταση αλλαγές για τη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων ενεργειών. Όπως επεσήμανε ο κ. Ζαφείρης, οι τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση θα αφορούν συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι μόνο τη μεταποίηση. Γι αυτό το λόγο προετοιμάζονται από διυπουργική επιτροπή με συμμετοχή 15 γενικών γραμματέων υπουργείων με τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα
Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά και στην αλλαγή της νομοθεσίας περί αδειοδότησης επιχειρήσεων με νέες διατάξεις που θα είναι έτοιμες μέχρι τον Μάρτιο και θα αλλάζει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε να διενεργείται με πιο γρήγορο τρόπο. Τομείς που δεν θα αγγίξουν οι αλλαγές είναι η ασφάλεια και η υγιεινή των εγκαταστάσεων και των προϊόντων.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας που επιδιώκει η ΓΓΒ να προωθήσει ως φορέας διαχείρισης αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών, μεταφορέων που θα δημιουργούν τις λεγόμενες αλυσίδες αξίας. Η κρίση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαφείρης απαιτεί αλλαγή της νοοτροπίας που εμπόδιζε ως τώρα τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ επιδιώκεται να προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι μέσα από τις αλλαγές στη βιομηχανική πολιτική τόσο με τις άμεσες ενέργειες όσο και με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης η συμμετοχή της βιομηχανίας από το 9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα να φτάσει το 2020 στο 13 με 14%.