Airbnb: Συνεργασία με το δήμο Παρισιού για τη φορολόγηση των κατοικιών προς ενοικίαση

1/4/2016
Η κατακραυγή διεθνώς που δέχεται η οικονομία διαμοιρασμού οδήγησε την Airbnb σε αναδίπλωση σε σχέση με πιθανούς κανόνες που πρέπει να επιβληθούν τόσο από άποψη ασφάλειας όσο κι από άποψη φορλολόγησης. Έτσι η εταιρία, που είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο, πρόκειται να αρχίσει να προειδοποιεί ιδιοκτήτες-μέλη της που φαίνεται πως παραβιάζουν τους νόμους στέγασης στη γαλλική πρωτεύουσα. Η εταιρία, η οποία προχωρά σε αυτή την κίνηση σε συνεννόηση με το γραφείο του δημάρχου, επιδιώκει να καλοπιάσει τις περιφερειακές κυβερνήσεις που ανησυχούν για τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της.

Η εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο τόνισε την Πέμπτη ότι έχει συμφωνήσει με αξιωματούχους της πόλης για την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος τον Απρίλιο. Μέσω αυτού θα προειδοποιήσει οποιονδήποτε ιδιοκτήτη νοικιάζει το διαμέρισμά του για πάνω από 120 ημέρες το χρόνο ή που φαίνεται πως η κατοικία που προσφέρει δεν είναι η πρώτη κατοικία του, πως αυτό αποτελεί πιθανή παραβίαση των σχετικών νόμων της πόλης και μπορεί να επιφέρει πρόστιμό ύψους μέχρι και 25.000 ευρώ.
Αν και η εταιρία ανταλλαγής κατοικιών δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των ιδιοκτητών που θα λάβουν προειδοποίηση, εκπρόσωπος του γραφείου του δημάρχου του Παρισιού ανέφερε ότι η πόλη επιθυμεί να μετατοπιστεί προς ένα σύστημα που θα αποτρέπει τους κατοίκους να νοικιάζουν εκτός των νομικών ορίων.
Στο μεταξύ ήδη από χτες με ανακοίνωσή της η ΕΞΑΑ είχε προειδοποιήσει λέγοντας:

"Παρατηρείται ξεκάθαρα πώς από το 2014 και μετά, η ψαλίδα μεταξύ διεθνών αφίξεων στο Ελ. Βενιζέλος και αφίξεων στα ξενοδοχεία ανοίγει επικίνδυνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2015, οι αποκλίσεις παρουσιάζουν εντυπωσιακή επιδείνωση. Ακόμα πιο ανησυχητική, είναι η σύγκριση αυτή, από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016". Με δήλωσή της η Ένωση των Ξενοδόχων της Αττικής μάλιστα η κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Έχουμε επίμονα επισημάνει πως θα έπρεπε να έχει ήδη θεσμοθετηθεί, ένα νέο νομοθετικό, θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, που να μην δημιουργεί στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος του νόμιμου και αδειοδοτημένου τομέα και συγχρόνως να εξασφαλίζει τα δημόσια έσοδα και την ασφάλεια των επισκεπτών» αναφέρει και συμπληρώνει: «Μέχρι στιγμής, τα μεν τουριστικά καταλύματα καλούνται να ανταποκριθούν εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων (λ.χ. διπλασιασμός του ΦΠΑ, αύξηση εργοδοτικών εισφορών κ.ά.), τα δε διαμερίσματα που ενοικιάζονται στο πλαίσιο της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», είναι απαλλαγμένα από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις - παρόλο που λειτουργούν και διατίθενται ως … τουριστικά καταλύματα. Τα παραπάνω, γεννούν έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα καθώς συνδυάζονται με τα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, με τις δυσάρεστες εικόνες σε Πειραιά και Ειδομένη, με θέματα αστυνόμευσης και επιδεινούμενης παραβατικότητας στην πόλη κ.ά. Παρατηρούμε πως τα γεγονότα, επιδρούν αρνητικά στην ροή των κρατήσεων για τους επόμενους μήνες και στην κρουαζιέρα, φανερώνοντας γι’ άλλη μια φορά την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τον κλάδο του Τουρισμού. Γνωρίζουμε φυσικά, πως τις εξελίξεις τις καθορίζουν μια σειρά από σοβαρές -εξωγενείς και ενδογενείς- παράμετροι και ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, όμως, για όσα διαχειριζόμαστε οι ίδιοι ως χώρα, φέρουμε εμείς την ευθύνη. Υπάρχουν περιθώρια να δράσουμε, εξασφαλίζοντας, έστω, κλίμα πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, που θα επιτρέψει σε όλους μας να εργαστούμε για να επιβιώσουμε στις παρούσες συνθήκες».

Πηγή:Euro2day.gr, ΕΞΑΑ