Αισιοδοξία Τσακαλώτου για τη συμβολή του τουρισμού φέτος στα δημόσια έσοδα

22/5/2019
Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού φέτος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χτες στην τηλεόραση του Alpha. Όπως ανέφερε οκ. Τσακαλώτος «περιμένουμε περισσότερους φέτος επισκέπτες» τονίζοντας ότι θα συμβάλλουν στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει το ότι σε συνδυασμό με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης θα υπάρξει υπαραναπλήρωση των εσόδων που θα χαθούν λόγω των μειώσεων ΦΠΑ.
«Θυμάστε τον χλευασμό που είχαμε για τις συντάξεις. Σχεδιάζουμε τη δουλειά μας. Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, γιατί υπήρχε τεκμηρίωση και μπορούσαμε να έχουμε και τα θετικά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Για την υστέρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα το 1ο 4μηνο, ανέφερε ότι αυτή η είδηση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο δεν είναι ενδεικτικά, είπε, λόγω της εναπόθεσης όλων των φορολογικών βαρών το 2ο εξάμηνο, κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 όλα τα κράτη-μέλη θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή μια πρώτη εκδοχή του προϋπολογισμού 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σε αυτό θα υπάρχει ένα σενάριο βάσης και οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετική επίπτωση στην ανάπτυξη και πως ο τουρισμός θα πάει καλύτερα. «Θα δούμε τότε τον δημοσιονομικό χώρο και εκεί πάνω θα πράξουμε», τόνισε ο κ. Τσακλώτος.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο υπουργός τόνισε ότι ήταν αισιόδοξοι και πως η διαφορά ήταν μικρότερη από αυτή των δημοσκοπήσεων και ότι κλείνει η «ψαλίδα». Επεσήμανε ότι διαπιστώνει πως οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μεγάλες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή του λαϊκού κόσμου, «από ανθρώπους που δεν ξέρουμε, δεν έχουμε ξαναδεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε ότι παγκοσμίως οι δημοσκόποι λένε ότι το 10%-15% των ψηφοφόρων αποφασίζει όχι την τελευταία εβδομάδα, αλλά την τελευταία ημέρα.
Ο κ. Τσακαλώτος αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω και του πακέτου των μέτρων, λέγοντας πως «ακριβώς το ίδιο άκουγα και πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή». Είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ακριβείς υπολογισμούς, και πως όταν εντός του μνημονίου έκαναν οι θεσμοί τους υπολογισμούς στο τέλος διαψεύδονταν. «Εμείς είχαμε δίκιο», ανέφερε για να προσθέσει ότι «είμαστε ακριβώς πάνω από το σχέδιο που το έχουμε συζητήσει από τότε που βγήκαμε από το μνημόνιο».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους για το πακέτο των μέτρων, δήλωσε ότι είδε ένα φάσμα αντιδράσεων. Από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που ήταν πιο αυστηρός, έως τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς που μίλησε για το success story της κυβέρνησης και τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για την οικονομική και νομισματική πολιτική Πιερ Μοσκοβισί για το ότι η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει στην τήρηση των στόχων. «Δεν περιμέναμε από κάποιους από το ΕΛΚ, που έχει επιβάλλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, να έλεγαν «μπράβο Αλέξη, μπράβο Ευκλείδη». Είμαστε έξω από το μνημόνιο και η Ευρώπη δουλεύει με στοιχεία. Όπως τους πείσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, έτσι θα τους ξαναπείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές επανέλαβε ότι "όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά", αναφέροντας ότι επιμένει σε εκλογές τον Οκτώβριο.