Αλλαγές στο κόστος ζωής στα νησιά, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις εστίασης

16/7/2015
Το πολυνομοσχέδιο μπορεί να είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων αλλά επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα ειδικά των τουριστικών περιοχών. Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές, που πέρασαν την τελευταία στιγμή στον ΦΠΑ, τα ακριτικά νησιά θα περιμένουν να δουν το επιμένο διάστημα τα ισοδύναμα για τη στήριξη των ντόπιων σε αντιστάθμισμα της αύξησης του ΦΠΑ στο τέλος του 2016, το μοσχαράκι «πετάει» στο 23% και τα πουλερικά που είχαν πάει στο 23% να επιστρέφουν στο 13%.

Έτσι, σύμφωνα με τις αλλαγές, από 1/10 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο πλούσια νησιά (η αρχή με Μύκονο και Σαντορίνη). Ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016. Ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και μένει να δούμε αν θα τηρηθεί η δέσμευση για ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα διαπιστώσει ότι έγιναν τρεις αλλαγές βασικές, σε σχέση με τις διορθώσεις που είχαν προηγηθεί νωρίς το μεσημέρι.

Κατ' αρχάς, το μοσχαρίσιο κρέας πήγε από το 13% στο 23%, ενώ αντιθέτως τα πουλερικά και τα κουνέλια που είχαν μεταταχθεί προσωρινά στο 23%, επέστρεψαν στο 13% μαζί με τα αμνοερίφια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 13% ισχύει μόνο για το κρέας, αφού τα ζωντανά ζώα πηγαίνουν στο 23% και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το αυξημένο κόστος για τον παραγωγό είναι πολύ πιθανόν ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν, άρα το 13% θα εφαρμόζεται επί υψηλότερης τιμής.

Σημαντική αλλαγή- ευτυχώς προς το καλύτερο- επήλθε στα γαλακτοκομικά, αφού όλα υπάγονται στο 13%. Με αυτό τον τρόπο αποφεύχθηκε το διαφαινόμενο αλαλούμ με τους διαφορετικούς συντελεστές αν το τυρί είναι τριμμένο ή όχι, αν έχει πολλά ή λίγα λιπαρά. Η αλλαγή αυτή αφορά και στα γιαούρτια, αφού στο 13% παραμένουν και όσα έχουν προσθήκη ζάχαρης ή φρούτων.