Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ για τον ΟΛΠ

4/10/2019
Την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Αξιολόγησης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στην οποία θα συζητηθεί το master plan της ΟΛΠ ΑΕ.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως, οι Δημάρχοι Κερατσινίου/Δραπετσώνας και Περάματος, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής βιομηχανίας, ο Σύνδεσμος Ναυπηγείων Περάματος και η Ενωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά. Η αιτία της αναβολής ήταν ότι έως χτες δεν είχε λάβει χώρα καμία διαβούλευση για το master plan της ΟΛΠ ΑΕ.

Σημειώνεται ότι χθες, δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής και Ενώσεις σωματείων και των ναυπηγείων έστειλαν εξώδικο στον γενικό γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής πρόεδρο της Επιτροπής Σχεδιασμού Αξιολόγησης Λιμένων (ΕΣΑΛ), Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και, παράλληλα, προειδοποιούν για συνέχιση των κινητοποιήσεων και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για θέματα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο τα οποία είναι σε εκκρεμότητα και προς έγκριση.
Πρόκειται για την κατασκευή της πρoβλήτας ΙV και την επέκταση του car terminal ενώ όλα τα άλλα έχουν εγκριθεί στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται στο εξώδικο:

-Δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση η τήρηση των όρων της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το ανωτέρω σχέδιο master plan όπως τέθηκε υπόψιν μας απουσιάζουν τα λεπτομερή στοιχεία των σχεδίων ανάπτυξης για κάθε ευρύ πεδίο λιμενικών υπηρεσιών.

-Δεν περιέχει τίποτα περισσότερο από ευχολόγια του παραχωρησιούχου χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα ολοκληρωμένο μοντέλο.

– Δεν αναφέρονται με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν από το Ελληνικό Δημόσιο για να αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα στο λιμένα του Πειραιά.

-Δεν αναφέρονται οι προγραμματικές προθέσεις του ΟΛΠ για το πώς ο Λιμένας Πειραιά θα εξελιχθεί στο τέλος της περιόδου παραχώρησης.

-Δεν περιλαμβάνεται έκθεση για το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με χρήστες, κοινότητα, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές.

-Στην προκειμένη περίπτωση προβλέπεται σημαντικός αριθμός κτηρίων και εγκαταστάσεων και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη λειτουργία του λιμένα Πειραιά

– Στο υποβληθέν σχέδιο κατά τρόπο πρόδηλο παράνομο περιλαμβάνονται χρήσεις γης και όροι αναφορικά με το έργο επέκτασης προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και τη νέα προβλήτα container , το οποίο στο παρόν στάδιο δεν είναι νομικά εφικτό, διότι καμία από τις ανωτέρω εγκαταστάσεις δεν υφίστανται κατά τον χρόνο εξέτασης του σχεδίου από την ΕΣΑΛ

-Το υποβληθέν σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει οτ ο Λιμένας Πειραιά παραμένει κοινόχρηστος όπως ρητά επιτάσσει το Σύνταγμα και η νομοθεσία

– Στο σχέδιο προτείνεται η επισκευή-αποκατάσταση νέου μόλου Δραπετσώνας για λόγους ναυπηγοεπισκευής και όχι για λόγους μεταφοράς σε αυτήν του car terminal. Όμως η Cosco έχει καταθέσει γραπτή δέσμευση ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού για μη δραστηριοποίησή της στην αγορά ναυπηγοεπισκευής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια

–Με την κατασκευή του νέου container terminal και λαμβάνοντας υπόψιν τις εκτιμήσεις του υποβληθέντος master plan για την προσέλκυση πλοίων για ναυπηγοεπισκευή , ο εναπομένων χώρος της ΝΕΖ σε καμία περίπτωση δεν επαρκή.

-Διαμαρτυρόμαστε για την υποβολή ενός σχεδίου από την ΟΛΠ ΑΕ με περιεχόμενο αντισυνταγματικό και παράνομο.