Ανάσα για τους ξενοδόχους η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια-Ποιο είναι το σχέδιο

2/10/2014
Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

Ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις αυτό των κόκκινων δανείων μπορεί να έχει πλαίσιο λύσης σε λίγο διάστημα. Μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με την τρόικα για το όλο ζήτημα προκύπτει μια πρώτη θετική προσέγγιση των δανειστών. Μάλιστα το αρχικό σχέδιο είναι έτοιμο, όπως γνωστοποίησε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία έχουν συναντηθεί ήδη δύο φορές τις τελευταίες ημέρες θα συνεργαστούν εκ νέου με στελέχη του ΥΠΑΝ εκ νέου σήμερα και αύριο για τις λεπτομέρειες. Επίσης ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια για το ίδιο ζήτημα μέσα στις προσεχείς ημέρες. Πάντως η γενική αίσθηση που δίνουν τα στελέχη του υπουργείου είναι ότι θέμα θα κλείσει άμεσα και θα υπάρξει σχετική συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Το πιθανό σχέδιο λύσης

Σύμφωνα, με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, και τακτοποίηση κόκκινων δανείων επιχειρήσεων, με περισσότερες δόσεις, μείωση επιτοκίου και περίοδο χάριτος για δύο χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 40δις€. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΑΝ οι όποιες διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών, δεν θα φέρουν ζημιές στους ισολογισμούς τους και δεν θα θιγεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Κι αυτό γιατί θα δοθούν «εκπτώσεις φόρου στις τράπεζες σε βάθος χρόνου». Σε ερώτηση εάν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, η απάντηση ήταν ότι «δεν προβλέπεται λάβουμε χρήματα από το ΤΧΣ».

Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 10.000 μεγάλες, ενώ όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος «η ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οριζόντια, ενώ για τις μεγάλες θα είναι εξατομικευμένη και με την «αυτονόητη» υποχρέωση των μετόχων να εισφέρουν στην σωτηρία της επιχειρήσεις».

Τι εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες

Παράγοντες του τουρισμού, που μίλησαν στο Bluebirds.gr αναφέρουν ότι ειδικά η ρύθμιση για τις μικρές επιχειρήσεις «μπορεί να δώσει ανάσα. Αντίθετα σε σχέση με τις μεγάλες η όλη διαχείριση, όπως και σήμερα, θα γίνεται από τις τράπεζες, που θα έχουν τον τελικό λόγο»
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βήμα, αν ένας ενδιαφερόμενος συμφωνήσει με τους πιστωτές να του «κουρέψουν» οφειλές 50.000 ευρώ, τότε θα απευθύνεται στο Δημόσιο και αν το ύψος των προσαυξήσεων και των προστίμων που του έχουν επιβληθεί είναι π.χ. 50.000 ευρώ, τότε και αυτό το ποσό θα «κουρεύεται». Εν συνεχεία εφόσον οφείλει και στο ΙΚΑ ένα αντίστοιχο ποσό - προσαυξήσεων και προστίμων - και αυτό θα «κουρεύεται». Αν όμως ο ίδιος επιχειρηματίας οφείλει στο Δημόσιο προσαυξήσεις 30.000 ευρώ και στο ΙΚΑ άλλες 20.000, αλλά η τράπεζα του έχει «κουρέψει» 50.000, τότε θα του «κουρευτούν» μόνο τα ποσά των προσαυξήσεων που είναι 30.000 και 20.000 αντίστοιχα. Μπορεί επίσης οι πιστώτριες τράπεζες να μη συμφωνήσουν όλες να κάνουν ρύθμιση στην εν λόγω επιχείρηση και να δεχθεί μόνο ο επιχειρηματίας θα προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία κανονικά με βάση το ποσό που του «κούρεψε» η μία τράπεζα.

Ρύθμιση ομπρέλα για Εφορία, Ταμεία

Στο μεταξύ η κυβέρνηση θέλει να βάλει κάτω από μία ομπρέλα όλες τις «κόκκινες οφειλές». Από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπ. Ανάπτυξης προσπαθούν να δουν πώς θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΟΥ και όλα αυτά να συνδυαστούν με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια. «Δεν θα τρελάνουμε την αγορά», σχολίασε κορυφαίο στέλεχος.
Όπως σημείωσε το ίδιο «η χώρα επείγεται να λάβει πρόνοια για το συγκεκριμένο θέμα». «Δεν είναι απλά μια ρύθμιση», όπως είπε, «είναι μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα για επίβλεψη της ορθής εφαρμογής της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
Μεγάλο ζητούμενο είναι η επίπτωση που θα έχει η ρύθμιση στα δημοσιονομικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί πλήρως το ερώτημα, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα.