Ανατροπές σε κόκκινα δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας λόγω κορονοϊού;

12/3/2020
Άμεση είναι η ανάγκη για παρεμβάσεις στα φλέγοντα θέματα των κόκκινων δανείων και ης προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Όπως φαίνεται δε η συνειδητοποίηση της κατάστασης από τις εποπτικές αρχές φέρνει ανατροπές στα όσα ισχύουν.

Σημειώνεται ότι σε 45 μέρες τελειώνει στην Ελλάδα το καθεστώς προστασίας, ενώ ήδη σε δυναμικό δρόμο είχε μπει η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Όμως με την επικείμενη ύφεση στην ΕΕ όλος αυτός σχεδιασμός φαίνεται να μπαίνει σε «πάγο» καθώς έχουν ανατραπεί όλα τα δεδομένα.

Ήδη, μάλιστα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος- ζητά να ανασταλεί για 4 μήνες η κατάργηση προστασίας, μέχρι τέλος Αυγούστου. Ωστόσο η κυβέρνηση μη θέλοντας να μπει στο «μάτι» των θεσμών περιμένει τις οριζόντιες ρυθμίσεις που θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ. Παράλληλα ετοιμάζει το νέο Πτωχευτικό Δίκααιο ώστε να είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση έστω κι αν ο σχεδιασμός παγώσει.

Το όλο θέμα αναμένεται να τεθεί στο επόμενο Eurogroup στις 16 Μαρτίου μαζί με τη συζήτηση για τα πλεονάσματα και την αύξηση των δαπανών.

Ήδη πάντως η Ιταλία, αναστέλλει τις πληρωμές για στεγαστικά δάνεια, ενώ οι τράπεζες δηλώνουν πως θα προσφέρουν μορατόριουμ χρέους σε μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν το οικονομικό φαινόμενο από το ξέσπασμα της νόσου στην Ιταλία.

Η Γαλλία που πρωτοστατεί στο μέτωπο του Νότου έναντι του Βορρά για δημοσιονομική χαλάρωση ζητεί μεγαλύτερη ευελιξία για επιχειρήσεις που μένουν πίσω στις πληρωμές χρεών, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Αξιωματούχος του γαλλικού ΥΠΟΙΚ μάλιστα δήλωσε ότι ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να αλλάξουν τον ορισμό των «κόκκινων δανείων»! Πιέζουν τους ευρωπαίους επόπτες τραπεζών, ώστε οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να καλύψουν τις πληρωμές χρεών, να έχουν περισσότερο χρόνο (πάνω δηλαδή από 90 μέρες) πριν τα δάνεια τους κηρυχθούν «κόκκινα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε επισήμως ότι όλες οι τραπεζικές αρχές, θα έπρεπε να επιδείξουν ευελιξία ενόψει της επιδημίας.

Παρά πάντως τη δυσθυμία του Βερολίνου σε θέματα χαλάρωσης σύμφωνα με το Bloomberg, την Δευτέρα υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Bundesbank και τραπεζιτών στο Βερολίνο για χαλάρωση των τραπεζικών κανόνων. Αυτοί που αντιτίθενται, στηρίζονται στο ότι δεν έχουν ακόμη επαρκή δεδομένα, που να δείχνουν επιδείνωση που να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση.

Πηγή: Reporter.gr