Αναζητείται "καύσιμο ανάπτυξης" μετά το "Βρετανικό άδειασμα" στον τουρισμό

16/6/2021
Η χαμηλή πτήση του τουρισμού μεταθέτει σε άλλους τομείς το στοίχημα για ανάκτηση του χαμένου εδάφους στην οικονομία. Η τόνωση της ζήτησης, η αξιοποίηση των αποθεμάτων καταθέσεων, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κρίνουν την προσπάθεια για ολική επαναφορά σε τροχίά δυναμικής ανάπτυξης.


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον χώρο του τουρισμού αλλά και κατ΄ επέκταση σε όλο το φάσμα της οικονομίας καθώς η νέα αναβολή της άρσης του lockdown για ταξίδια στη Μεγάλη Βρετανία για τις 19 Ιουλίου μεταθέτει για πολλούς ελληνικούς προορισμούς την ημερομηνία ουσιαστικής και δυναμικής έναρξης της σεζόν για τα τέλη Ιουλίου.


Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο θέτει τον τουρισμό ως πηγή εσόδων σε δεύτερο πλάνο καθώς οι όποιες εκτιμήσεις για την πορεία του ενέχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου.



Όπως αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο της Alpha Bank «η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, από το 2021 και έπειτα, αναμένεται να προσδιοριστεί σε πρώτη φάση από τις ισχυρές επιδράσεις βάσης στους κλάδους του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παράλληλα με την πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων τουριστικών ροών.»



Είναι λοιπόν προφανές, ότι εάν η πορεία του τουρισμού χαρακτηριστεί δυναμική, ανάλογα θα επηρεαστεί και η πορεία άλλων κλάδων αλλά και των δημοσίων εσόδων. Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι τουριστικές εισπράξεις ήταν στα 4 δισεκ. και φέτος η προσδοκία είναι για έσοδα έως 7 δισεκ. Με βάση, βέβαια, όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός. που δε διστάζει να βάζει ποσοτικούς στόχους σε αντίθεση με τα στελέχη του κλάδου και το Υπ. Τουρισμού, μπορεί ο πήχης να πάει και ψηλότερα δηλαδή στο 50% του 2019 (περίπου 9 δισεκ. ευρώ). Μένει βέβαια να φανεί.


Μετά, όμως, τις αποφάσεις της Βρετανικής κυβέρνησης, αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις τρεις βασικές για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ουσιαστικά ή είναι μεμονωμένες. Άρα υπάρχει ήδη ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια για φέτος. Βέβαια ήδη ο χαρακτηρισμός ως «πορτοκαλί» της χώρας μας της έχει στερήσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αφίξεων. Παράλληλα, βέβαια οι αποφάσεις αυτές του Λονδίνου έχουν οδηγήσει την TUI UK στο να «παγώσει» τις πωλήσεις προς Ελλάδα επιφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα σε πολλούς προορισμούς που βασίζονται σε Βρετανούς, όπως πχ η Ζακυνθος κλπ.



«Επανεξετάζουμε συνεχώς το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις κάθε τρεις εβδομάδες, με την επόμενη ενημέρωση να αναμένεται στις 24 Ιουνίου» ανέφερε η TUI UK που ακύρωσε και όσα τα πακέτα της είχαν πουληθεί σε περιοχές όλης της υφηλίου και βέβαια στην Ελλάδα, Κρήτη (Χανιά), Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Πρέβεζα, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και την Κύπρο.



Οι κινήσεις αυτές μεταθέτουν και πάλι για πιο πίσω τη δυναμική έναρξη της σεζόν. Ήδη βασικοί προορισμοί κινούνται σε «χαμηλή» ταχύτητα ενώ η εικόνα των μέχρι σήμερα κρατήσεων δείχνει ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να εκκινήσει τον μήνα Ιούλιο. Παράλληλα γρίφος είναι εάν θα υπάρξει επέκταση της σεζόν μετά το Σεπτέμβριο.



Το κλίμα αυτό ήδη βάσει πολλές ΜμΕ επιχειρήσεις στον τουρισμό σε μια έντονη τροχιά δυσκολίας. Ενδεικτικό είναι ότι σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, δηλαδή (οι μικρές επιχειρήσεις τουρισμού της χώρας) σκιαγραφεί την παρούσα κατάσταση, ζητώντας την οικονομική στήριξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.



Τα τουριστικά καταλύματα υπογραμμίζουν πως η λειτουργία τους τον πρώτο καιρό της πανδημίας ανεστάλη, στη συνέχεια υπολειτούργησαν για 2 - 3 μήνες και τους τελευταίους 6 μήνες, αν και επιτρεπόταν η λειτουργία τους, στην ουσία δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, αφού η χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς lockdown από το Νοέμβριο.



Αντίβαρο, πάντως, στην ταλαντευόμενη πορεία του τουρισμού είναι τα μηνύματα από την πορεία των εσόδων το Μάιο, όπου όπως φαίνεται καθώς η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται να έχει αρχίσει να φέρνει αποτέλεσμα.


Επίσης το απόθεμα των καταθέσεων που έχει αυξηθεί, αλλά και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιπλέον αντίβαρα στην "αναιμική τουριστική" κίνησης δίνοντας ώθηση για προς τα πάνω αναθεωρήσεις της πορείας του ΑΕΠ από το β΄ τρίμηνο και μετά.


Τέλος, «άμυνα» ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού , αλλά και των ΜμΕ, που όπως φαίνεται θα περάσει άλλη μια χρονιά υψηλού ρίσκου αναμένεται να χτιστεί με επεκτάσεις μέτρων στήριξης. Ήδη μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί ποσά που αθροιστικά ξεπερνούν τα 40 δισεκ. ευρώ, που προέρχονται ουσιαστικά από τον κουμπαρά του κράτους όπως έχει ενισχυθεί από το 2019. Μάλιστα με βάση όσα κατέγραψε σε άρθρο του στην Καθημερινή ο υπουργός Οικονομικών τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν τα 36,1 δισεκ. ευρώ. Όπως αναφέρεται συνολικά έχουν προστεθεί 33,6 δισεκ. ευρώ στο ταμείο της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσα από διάφορες πηγές (επιστροφές ANFAs, δανεισμός, προγράμματα ΕΕ, κτλ) και έτσι ουσιαστικά όσα δαπανήθηκαν για μέτρα στήριξης της οικονομίας, έχουν καλυφθεί από τη διαδικασία αυτή ενίσχυσης του κρατικού ταμείου.

Πηγή: news247.gr