Αναζητείται λύση γα τις άγονες αεροπορικές γραμμές
3/3/2016
Αγώνας δρόμου ξεκινάει για την κυβέρνηση για την αναθεώρηση του συστήματος κάλυψης των αεροπορικών άγονων γραμμών. Έτσι προσπαθεί με τετράμηνη συμφωνία με τις αεροπορικές εταιρίες να διασφαλίσει την κάλυψη των αεροπορικών μεταφορών σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, όπως η Σάμος, η Λέρος και η Ικαρία. Στις 31 Μαρτίου, λήγουν οι συμβάσεις εκμετάλλευσης 26 άγονων δρομολογίων που ανέλαβαν τον Μάιο του 2012 τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, αλλά μέχρι τότε είναι αδύνατον να υλοποιηθεί η υπόσχεση του αρμόδιου υπουργού για αναμόρφωση του δικτύου άγονων γραμμών.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, με απόφασή του ενέκρινε τη «διαδικασία διαπραγμάτευσης και την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάδειξη αναδόχου/ων για την εκμετάλλευση των 26 άγονων αεροπορικών γραμμών» για τέσσερις μήνες από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΥΠΟΜΕΔΙ που φέρει την ένδειξη "Εξ Επείγον” και ημερομηνία έκδοσης 2/3 και κοινοποιήθηκε στις εταιρείες Aegean, Olympic Air, Astra Airlines και Sky Express, την Πέμπτη στις 3 Μαρτίου στις 14:00 στα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό, οι τέσσερις αεροπορικές θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με πενταμελή επιτροπή της ΥΠΑ. Ταυτόχρονα, οι τέσσερις αερομεταφορείς θα πρέπει να υποβάλουν οικονομικές προσφορές, για την τετράμηνη ανάληψη της εξυπηρέτησης των άγονων αεροπορικών, των οποίων η αποσφράγιση θα γίνει σήμερα.
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για διαδικασία-εξπρές, αλλά και θέτουν ζητήματα νομιμότητας καθώς προτιμάται για το διάστημα αυτό η διαδικασία της διαπραγμάτευσης αντί του διαγωνισμού.
Το ΥΠΟΜΕΔΙ, στην απόφασή του, επικαλείται για την έγκριση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς να προηγηθεί η δημοσίευση σχετικής προκήρυξης :
-την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς εξυπηρέτησης στα 26 άγονα δρομολόγια που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των περιφερειών στις οποίες αφορούν, ενόψει της θερινής περιόδου
-την επικείμενη δημοσίευση της προκήρυξης νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την οποία απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και
- την ως εκ τούτου κατεπείγουσα ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης με βάση τις αρχές της ισότητας, της διαφάνειας και της μη εισαγωγής διακρίσεων, η οποία εξασφαλίζεται με την προσφυγή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης
Σημειώνεται ότι το κόστος για την κάλυψη των 26 άγονων αεροπορικών γραμμών των οποίων η εξυπηρέτηση κατακυρώθηκε το 2012 στις Olympic Air, Aegean, Sky Express και Astra Airlines έναντι ποσού ύψους 157,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στη Βουλή στις 4/2 μετά από ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Δημήτρη Σταμάτη, βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ.. Έκανε λόγο για εσωτερικές γραμμές «ρουσφέτια» που στοιχίζουν περισσότερο από την πτήση Αθήνα – Νέα Υόρκη.
Ωστόσο διαβεβαίωσε για την επιδότηση των πραγματικά άγονων γραμμών όπως το Καστελόριζo Ο κ. Σπίρτζης εξέφρασε την πρόθεσή του να αναμορφώσει πλήρως το σύστημα επιδότησης των άγονων γραμμών, προαναγγέλλοντας κατάργηση της επιδότησης σε «πτήσεις-ρουσφέτια». «Είναι δυνατόν να θεωρείται άγονη γραμμή η πτήση Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα;» διερωτήθηκε ο υπουργός στη Βουλή και επισήμανε ότι το σύστημα επιδότησης πτήσεων βρίθει στρεβλώσεων και στοιχίζει στο κράτος περί τα 45 εκ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι στόχος του υπουργείου είναι να βάλει τέλος στα «ρουσφέτια» δηλαδή σε γραμμές που στοιχίζουν περισσότερο από πτήσεις σε πόλεις του εξωτερικό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι πτήση Άκτιο – Σητεία επιδοτείται με 547 ευρώ ανά θέση και η πτήση Θεσσαλονίκη – Σκύρος με 459 ευρώ, ποσά που ξεπερνούν το εισιτήριο ακόμη και για υπερατλαντικά ταξίδια. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι είναι τέτοια η στρέβλωση του συστήματος που η πτήση επιδοτείται από το Δημόσιο για όλες τις θέσεις του αεροσκάφους ακόμη και αν αυτό ταξιδέψει άδειο στον προορισμό του. Ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε, όμως, ότι θα διατηρηθούν οι πραγματικά άγονες γραμμές που εξυπηρετούν ακριτικές περιοχές. Έφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πτήση Ρόδος – Καστελόριζο ή τις πτήσεις προς την Κάλυμνο. Επίσης αποκάλυψε ότι στόχος του είναι να εισαγάγει περισσότερα κριτήρια στο σύστημα επιδοτήσεων όπως είναι η εποχικότητα, η επιβατική κίνηση, η χιλιομετρική απόσταση καθώς και το αν ο επιβάτης είναι μόνιμος κάτοικος ή όχι. ΝΔ: Η κυβέρνηση πλήττει τα ακριτικά νησιά Έντονη κριτική άσκησε με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ. Σπίρτζη για την αναδιάρθρωση του καθεστώτος επιδότησης των αερογραμμών ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης. "Από την 1η Απριλίου 2016 οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα τα ακριτικά νησιά,θα στερηθούν της δυνατότητας αεροπορικών μετακινήσεων με φτηνό κόμιστρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική τους ζωή" ανέφερε ο κ. Σταμάτης και πρόσθεσε "αυτή είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους κατοίκους αυτών των περιοχών και ιδιαίτερα των νησιών του Αιγαίου,που αυτή την ώρα υφίστανται επιπλέον τις δραματικές επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος".
Οι άγονες αεροπορικές γραμμές
1. Αθήνα - Αστυπάλαια
2.Αθήνα - Ικαρία
3.Αθήνα - Λέρος
4.Αθήνα - Μήλος
5.Αθήνα - Κύθηρα
6.Αθήνα - Νάξος
7.Αθήνα - Πάρος
8.Αθήνα - Κάρπαθος
9. Αθήνα - Σητεία
10.Αθήνα - Σκιάθος
11.Αθήνα - Κάλυµνος
12.Αθήνα - Σκύρος
13. Αθήνα - Ζάκυνθος
14.Αθήνα - Σύρος
15. Θεσσαλονίκη - Σάµος
16. Θεσσαλονίκη - Χίος
17. Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα
18. Θεσσαλονίκη - Καλαµάτα
19. Θεσσαλονίκη – Σκύρος
20. Αλεξανδρούπολη - Σητεία
21. Άκτιο - Σητεία
22. Κέρκυρα - Άκτιο - Κεφαλλονιά - Ζάκυνθος - Κύθηρα
23. Λήµνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάµος - Ρόδος
24. Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Σητεία
25. Ρόδος - Κως - Κάλυµνος - Λέρος - Αστυπάλαια
26. Ρόδος – Καστελόριζο