Ανείπωτη θλίψη, με δεκάδες νεκρούς- Πως είδαν την τραγωδία τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

24/7/2018
Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθούν οι τυχόν επιπτώσεις στον τουρισμό από την εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα. Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική και Ανατολική Αττική, με τα 50 και πλέον ανθρώπινα θύματα, τους 156 τραυμaτίες, τις καταστροφές χιλιάδων κατοικιών και αυτοκινήτων αποτελούν σχεδόν πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Οι επόμενες ημέρες θα είναι ενδεικτικές για το πόσο θα επηρεασθεί ο τουρισμός από τις πυρκαγιές, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη σωστής διαχείρισης επικοινωνιακά της όλης κατάστασης.
H DW αναφέρει ότι λεπτό προς λεπτό τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν από χθες το μεσημέρι το δράμα που εκτυλίσσεται περιφερειακά της Αθήνας με τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι: «Τουλάχιστον 50 νεκροί σε πυρκαγιές στην Ελλάδα» (Focus), «Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές» (Spiegel), «Δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα» (tagesschau.de), «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αττική λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών» (WAZ), «Νεκροί και τραυματίες στις πυρκαγιές στην Ελλάδα» (RTL).
Το περιοδικό Focus επισημαίνει στην ιστοσελίδα του: «Εδώ και μέρες οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλές. Λόγω των ισχυρών ανέμων και της παρατεταμένης ξηρασίας τα δάση πιάνουν εύκολα φωτιά που μεταδίδεται αστραπιαία από το ένα σημείο στο άλλο. Πάνω από την Αθήνα μαύρα σύννεφα καπνού, εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν σωτηρία στη θάλασσα. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο για το ‘χειρότερο δυνατό σενάριο‘. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις».

Σύμφωνα, πάντως,, με την Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας οι πυρκαγιές δεν έχουν επηρεάσει την λειτουργία του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».
"Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ουδέποτε έκλεισε, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας", τονίζεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε γύρω στις 11 χθες το βράδυ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται ακόμη:
"Διευκρινίζουμε ότι τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες λόγω των δυνατών νοτιοδυτικών ανεμών (48 κόμβοι) μερικές πτήσεις με απόφαση των ίδιων των πιλότων των αεροπορικών εταιρειών κατευθύνθηκαν σε γειτονικά και εναλλακτικά αεροδρόμια, όπως της Πάρου, του Ηρακλείου και της Καλαμάτας όπου μετά από μία με δύο ώρες επέστρεψαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ενημερώνουμε επίσης ότι αυτήν την ώρα οι άνεμοι στο αεροδρόμιο κυμαίνονται μεταξύ 30 και 37 κόμβων και ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά".

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά από επιχείρηση του λιμενικού διασώθηκαν υγιείς οι δέκα δανοί τουρίστες , οι οποίοι για να αποφύγουν την πυρκαγιά στο Μάτι προσπάθησαν να διαφύγουν με βάρκα.