Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούβες Ηρακλείου

27/7/2018
Τροπολογία κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή για την προώθηση της αξιοποίησης της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούβες Ηρακλείου. Έτσι στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει μόνο το αξιοποιήσιμο τμήμα του ακινήτου, ώστε το υπολειπόμενο τμήμα να παραχωρηθεί, χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Χερσονήσου ή σε άλλους κοινωνικούς φορείς.

Όσον αφορά το εγχείρημα της αξιοποίησης του ακινήτου, στόχος είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την μακροχρόνια παραχώρησή του μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ κομβικής σημασίας είναι η εξέταση του Σχεδίου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Τα σχέδια

Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την αξιοποίηση 350 στρεμμάτων από περίπου 730 στρέμματα που ανήκαν στην Αμερικανική Στρατιωτική Βάση. Σε αυτό προβλέπεται να δημιουργηθεί τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει δύο πολυτελή ξενοδοχεία και 80 παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνα και αντίστοιχες τουριστικές υποδομές. Ο διαγωνισμός που θα διενεργηθεί αφορά δύο ξεχωριστές εκτάσεις 30 και 316 στρεμμάτων, με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης να είναι εμπορικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, αναψυκτήρια κτλ.

Οι επενδυτικές προοπτικές του ακινήτου στηρίζονται στο γεγονός ότι στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται βρίσκονται συγκεντρωμένες σύγχρονες υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας υποδομές, όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Ενυδρείο Cretaquarium του ΕΛΚΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης”, καθώς και γήπεδο golf. Ακόμη βρίσκονται στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και απέχουν 16 χλμ από το λιμάνι Ηρακλείου, 13 χλμ από τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" και 10 χλμ από τον εξαιρετικά δημοφιλή οικισμό της Χερσονήσου.

Πηγή: Capital.gr