Ante portas το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα λέει το ΥΠΠΟ

19/6/2017
Να καθησυχάσει τους πνευματικούς δημιουργούς αλλά και τους χρήστες για τη χρονοτριβή στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά διακιώματα επιχειρεί το Υπ. Πολιτισμού. Με ανακοίνωσή του την Κυριακή 18/6 αναφέρει ότι «νομοσχέδιο είναι πολιτική επιλογή για την προστασία της πνευματικής δημιουργίας» απαντώντας στην ανησυχία που επικρατεί στην αγορά αλλά και στη Βουλευτή της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη που με ανακοίνωσή της είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κατάθεση των νέων ρυθμίσεων. Πάντως ο δρόμος για … την Ιθάκη φαίνεται να είναι μακρύς.

Άλλωστε το όλο θέμα είναι μείζον καθώς πέρα από το ότι εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία σε βάρος της ΑΕΠΙ όπου έχει μπει Επίτροπος αφορά μια αγορά που έχει κύκλο εργασιών που προ κρίσης υπερέβαινε τα 100 εκατομμύρια κατ΄ έτος.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν κωλυσιεργεί σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα . Το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, στην τελική μορφή του, κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, έγινε η απαραίτητη νομοτεχνική επεξεργασία από την Κεντρική Επιτροπή Νομοτεχνικής Επεξεργασίας καθώς και οι σχετικές διορθώσεις, και έχει προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί η τελική έκθεση» αναφέρει και συμπληρώνει:
«Στις αρχές της εβδομάδας 19-25/6/2017 μετά την επιστροφή στην Γενική Γραμματεία, θα συλλεχθούν οι υπογραφές των συναρμοδίων Υπουργών και θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Στο μεταξύ η είσπραξη από τους χρήστες των αμοιβών για τα δικαιώματα, συνεχίζεται καθώς έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων

Χάρη στη λύση που έδωσε το ΥΠΠΟΑ, με τον ορισμό Προσωρινού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ, παρέχονται τα εχέγγυα για τη δίκαιη και διαφανή διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η Προσωρινή Επίτροπος εργάζεται με σκοπό να εξασφαλίσει άμεσα την είσπραξη και τη διανομή στους δικαιούχους των δικαιωμάτων του εξαμήνου.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την πρόθεση του ΥΠΠΟΑ για την εδραίωση ενός καθεστώτος διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης των δικαιωμάτων και προστασίας των δικαιούχων σε όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Αυτή η πρόθεση αντικατοπτρίζεται και στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα και αποτελεί σαφή πολιτική επιλογή, που πρώτη φορά έγινε από την παρούσα Κυβέρνηση.

Με τις πρωτοβουλίες των Υπουργών Πολιτισμού από τον Ιανουάριο του 2015 ήρθε στο φως ένα σκάνδαλο που για χρόνια αν και γνωστό έμενε στο σκοτάδι, συσσωρεύτηκαν χρέη και οι δικαιούχοι στερούνταν τις δίκαιες αμοιβές τους. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τεθούν σαφείς κανόνες στη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, να αποδοθούν ευθύνες και να προστατευθεί πραγματικά η πνευματική δημιουργία.»

Σημειώνεται ότι ήδη επί υπουργίας στο ΥΠΠΟ Νίκου Ξυδάκη είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την ενσωμάτωση σχετικής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 και τη διαμόρφωση νομοσχεδίου για την αλλαγή του Ν. 2121/1993, που μέχρι σήμερα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και το νομικό καθεστώς των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.
Επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ήταν έτοιμο προς κατάθεση. Ωστόσο δεν πήρε το δρόμο της Βουλής. Στην αρχή του χρόνου μετά το σάλο λόγω πορίσματος το υπ. Πολιτισμού και η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έσπευσε να ανακοινώσει ότι το Ν/Σ ήταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να λάβει τη σχετική έκθεση και να πάει στη Βουλή. Ωστόσο ακόμη να εμφανιστεί.
Όπως γίνεται αντιληπτό αυτά τα ζητήματα στο φόντο των όσων συμβαίνουν δημιουργήθηκαν εύλογες ανησυχίες στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τους πολίτες που βλέπουν άλλη μια υπόθεση τύπου Energa να ξεδιπλώνεται.

Πηγή: Reporter.gr