Απώλεια ευκαιρίας για την δραστική μείωση τελών η επέκταση της σύμβασης για το ΔΑΑ «Ελ Βενιζέλος»
18/3/2017
Μια επιλογή για μεγάλη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα έδινε τη δυνατότητα για μεγαλύτερες μειώσεις τελών ώστε να κρατηθεί η αυξητική τάση που καταγράφει ο τουρισμός της Αθήνας, αλλά και να ενισχυθεί ο ρόλος του αεροδρομίου ως περιφερειακού κόμβου.
Ωστόσο οι υπογραφές για την επέκταση της σύμβασης μετά από μια μακρά διαδικασία που κράτησε πάνω από ένα χρόνο έπεσαν για διάρκεια 20 ετών. Κι αυτό παρά το ότι παράγοντες της αεροπορικής αγοράς εξέφραζαν την προτίμηση για σύμβαση γα μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ώστε να «απλωθούν» οι χρόνοι αποσβέσεων και άρα να διευρυνθούν τα περιθώρια για μειώσεις στα τέλη χρήσης επελέγη η 20ετία. Προφανώς όπως εκτιμάται , ο κεντρικός λόγος ήταν η απόσπαση μεγαλύτερου άμεσου τιμήματος από τον βασικό μέτοχο, που όμως πάει στο χρέος.
Τα έσοδα για το κράτος, (δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, που όμως από εκεί κατά 80% πάνε στο χρέος), σε βάθος εικοσαετίας αναμένεται να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια φέτος. Η σύμβαση προβλέπει, πάντως, τη μείωση των τελών προσγείωσης, ωστόσο αναμένεται να φανεί πόση θα είναι αυτή. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης που διατηρούσε έως τώρα η PSP (το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΑΑ) για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.
Πάντως η επέκταση της σύμβασης ήταν προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι υπήρξε παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να κλείσει η όλη συζήτηση καθώς καταγράφονταν καθυστερήσεις λόγω κάποιων απαιτήσεων από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών για μία ειδική ρύθμιση που αφορά τα υπόστεγα των αεροσκαφών.
Σημειώνεται ότι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 30% προϋποθέτει την επικύρωση της νέας σύμβασης από τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ένα παρασκηνιακό θρίλερ, με τον υπουργό Υποδομών να προωθεί τροπολογία που θα επέβαλε ένα νέο τέλος υπέρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε επιβάτες πτήσεων transit.
Η τροπολογία –που άλλαζε κατά ουσιαστικό τρόπο τη σύμβαση μεταξύ ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ– τελικά «πάγωσε» κατόπιν αντίδρασης τόσο του υπουργείου Οικονομικών (του οποίου η υπογραφή ήταν απαραίτητη για να προωθηθεί) όσο και του Μεγάρου Μαξίμου, που θεωρεί ότι η κωλυσιεργία σε τέτοια θέματα αποδυναμώνει την κυβέρνηση στα πιο ζωτικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, το δράμα είχε συνέχεια: ο κ. Σπίρτζης, παρά τις έντονες πιέσεις από το Μαξίμου να εγκρίνει την επέκταση της σύμβασης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, επέμενε σε. Τελικά, έπειτα από επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δέχθηκε να υπογράψει τη σύμβαση και να διαπραγματευθεί χωριστά τη ρύθμιση για τα υπόστεγα.
Σημειώνεται ότι η τεχνική διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης, που είχε διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο, είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Δεκέμβριο. Εκτοτε, ανέκυπταν συνεχώς λόγοι καθυστερήσεων – σε ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση θα περίμενε κανείς να επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή σπουδή. Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η PSP Investments (το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΔΑΑ) βρισκόταν σε αναβρασμό και είχε επικοινωνήσει με τις πρεσβείες του Καναδά στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.