Ας φορέσουν επιτέλους οι πολιτικοί μάσκες με hashtag #Τέλος_στο_διχασμό, #Πρώτα_η_υγεία, #Πρώτα_οι_Πολίτες

28/10/2020
Του Τάκη Σαράντη

Ξεκινώντας, σας λέω ότι πάντα φορώ στο πρόσωπό μου την προστατευτική μάσκα.

Αν κάτι χτίζουμε όμως με τις μάσκες προστασίας, στις δύσκολες ώρες που περνά ο κόσμος όλος και μαζί η Ελλάδα, είναι ένα τείχος. Όχι τείχος προστασίας, αλλά τείχος διχασμού.

Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στις δημόσιες εμφανίσεις τους φοράνε μάσκα θέλοντας να μας δώσουν το σωστό παράδειγμα, ταυτόχρονα όμως δημιουργούν ένα τείχος για να αποκρούει ο ένας τον διχαστικό λόγο του άλλου. Μάσκες «αερόστατο» που καλύπτουν μέχρι και τα μάτια τους έτσι ώστε να μην βλέπουν – ή να βλέπουν όπως θέλουν – την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία, μάσκες «αερόστατο» που καλύπτουν και τα αυτιά τους για να μην ακούν σωστές προτάσεις και σκέψεις, που δεν τους βολεύουν πολιτικά.

Ποιοι όμως μας οδηγούν και ποιοι πορεύονται με βάση το διχασμό.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το μεγάλο λάθος μέσα στη Βουλή, που έβαλε παραπάνω καύσιμα στον διχαστικό λόγο με αφορμή την επέτειο για το Πολυτεχνείο και το «αποφασίζομε και διατάσσομε».

Την πρωτοπορία στον διχαστικό λόγο την έχει από τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να βρει τα βήματά του, να σταματήσει η εσωκομματική φαγωμάρα και να δείξουν στην κοινωνία και τους δημοσκόπους ότι υπάρχουν, ενίοτε πατώντας επί πτωμάτων.

Το ΚΚΕ δέχθηκε στη Βουλή την πρόκληση, σήκωσε το γάντι και προχώρησε στην πορεία του, θέτοντας πάντα τη γραμμή «εσείς οι δεξιοί και εμείς οι αριστεροί».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ξέρει πολύ καλά το διχαστικό παιχνίδι και για αυτόν είναι παιχνίδι πολιτικής επιβίωσης, κάτι το οποίο πήρε χαμπάρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης και το προσπαθεί με τις δικές τους νεωτεριστικές φράσεις – ευφυολογήματα και τις καθιστικές διαμαρτυρίες.

Δεν έκανα αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, γιατί μέχρι τώρα είναι το κόμμα που δεν ρίχνει λάδι στον διχαστικό λόγο (ενίοτε με αδιάφορο λόγο), κρατώντας αποστάσεις από τους βασικούς διχαστικούς παίχτες. (Όποιος μόλις τώρα με χαρακτήρισε «ΠΑΣΟΚο», έπεσε έξω).

Το χειρότερο, είναι ότι βάζουν πάνω από την υγειονομική κρίση την πολιτική τους επιβίωση. «Πρώτα εμείς και μετά η υγειά σας», είναι το μότο που έχουν στο μυαλό τους.

Στην ίδια λογική, «Πρώτα το ταμείο μας και μετά η υγειά σας» είναι οι έχοντες, άρα τους βολεύει η εμφυλιοπολεμική κατάσταση και για αυτό όχι μόνο δεν την πολεμούν, αλλά τη σπέρνουν και τη συντηρούν.

Σε καθημερινή βάση βάζουν εμπόδια ο ένας στον άλλον, εμπόδια που καταλήγουν ή στην υγεία όλων μας μέσω των ΜΕΘ και των νεκροταφείων ή στα εκατομμύρια νοικοκυριά που δεν μπορούν να ζήσουν εκεί που έχει οδηγηθεί η οικονομία.

Σχεδόν κάθε σπίτι έχει -ή σύντομα θα έχει – ένα εμπόδιο, ένα διχαστικό παλούκι, που θα πρέπει να το αποφύγει.

Έχει έρθει λοιπόν η ώρα να βγουν και να πεταχτούν οι μάσκες διχασμού, οι μάσκες υποκρισίας, οι μάσκες φαγωμάρας και να φορέσουν επιτέλους οι πολιτικοί μάσκες με hashtag #Τέλος_στο_διχασμό, #Πρωτα_η_υγεία, #Πρώτα_οι_Πολίτες.