Attica: Απορροφά την ιστορική ΑΝΕΚ και "κλειδώνει" ηγετική θέση- Τι προβλέπει η συμφωνία;

21/9/2022
Την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» και των πιστωτών και μετόχων της ΑΝΕΚ ανακοίνωσε η ATTICA, που πλέον αποκτά έτι εμγαλύτερη ηγετική θέση στην ακτοπλοϊα εισφέροντας στη "διάσωση" μια ιστορικής εταιρείας.


Η συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τη Attica γίνεται με σχέση ανταλλαγής μία ς(1) κοινής ή προνομιούχου μετοχής της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της ATTICA ενώ η τελευταία θα καταβάλλει ποσό 80 εκ. ευρώ για εξόφληση των ανβεξόφλητών δανείων, που "κουρεύονται" κατά ta 3/4.

Όπως αναφέρετεαι επετεύχθη συμφωνία με τους μεγαλύερους εκ των πιστωτών («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ASTIR NPL FINANCE 2020-1 DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I») και μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ATTICA BANK», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I» και «VΑRΜΙΝ Α.Ε.Β.Ε.») της «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» («ΑΝΕΚ») με περιεχόμενο:

α) τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τη Εταιρία με σχέση ανταλλαγής μία (1) κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA και
β) την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους ανωτέρω πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους € 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

Η συμφωνία απεστάλη χθες (20.9.2022) από τους νομικούς συμβούλους προς υπογραφή από τους εκπροσώπους των συμβαλλόμενων μερών.

Όπως τονίεται τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών θα συγκληθούν σύμφωνα με το νόμο και τα καταστατικά τους για να αποφασίσουν σχετικά με την έναρξη και τις επιμέρους παραμέτρους της διαδικασίας συγχώνευσης. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής θα συζητηθεί εν συνεχεία στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών και θα επιβεβαιωθεί με έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για το δίκαιο και εύλογο. Η συγχώνευση θα τεθεί προς έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο εταιριών.

Η συναλλαγή υπόκειται πέραν της έγκρισης των αρμοδίων οργάνων των δύο εταιριών στους συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές όρους και αιρέσεις (λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και κάθε άλλη τυχόν απαιτούμενης έγκρισης ή άδειας).

Όπως αναφέρεται η Attica " εκτιμά ότι η συναλλαγή θα αποβεί προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και των προμηθευτών των δύο εταιριών και της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας γενικότερα.

Η παρούσα Ανακοίνωση αποτελεί ταυτόχρονα και απάντηση στην από 20.9.2022 επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή σχετικό δημοσίευμα ιδίας ημερομηνίας στον έντυπο τύπο."

"Εθνικός Πρωταθλητής"

Να σημειωθεί η Attica είναι ένας “εθνικός πρωταθλητής” με την ελληνική ηγετική του ομάδα του, να αποτελεί για χρόνια πρωτοπόρο σε θέματα επάρκειας διοίκησης, προώθησης στρατηγικών σχεδιασμών για την διασφάλιση υψηλού επιπέδου ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και διασφάλισης της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας των νησιών, έργο το οποίο είναι εθνικ΄λης σημασίας. Η εταιρία, μάλιστα, είναι στις τρεις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές στη Μεσόγειο και στις 10 στην Ευρώπη. Μετέφερε 7 εκ επιβάτες το 2019, όπως και 1 εκ οχήματα και 400.000 φορτηγά, με εκτιμώμενες ανάλογες επιδόσεις φέτος, συμβάλλοντας έτσι στη νησιωτική ανάπτυξη,
ότι με βάση την Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2021 Όμιλος μέσα στο έτος 2021:

Διένειμε σχεδόν €426 εκατ. σε οικονομική αξία:

€87,3 εκατ. σε εργαζομένους (για μισθούς, παροχές και ασφαλιστικές εισφορές)
€56,8 εκατ. σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και λιμενικών τελών)
€19,2 εκατ. σε παρόχους κεφαλαίου (για πληρωμές τόκων και αποδόσεων)
€19,2 εκατ. σε πράκτορες (για προμήθειες)
€194 εκατ. σε προμηθευτές (για αγορές αγαθών και υπηρεσιών)
€1,6 εκατ. στην κοινωνία (για εκπτωτικά εισιτήρια, κοινωνικά προγράμματα, χορηγίες και δωρεές) και
€47,9 εκατ. σε επενδύσεις. Τ

Η Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS και AFRICA MOROCCO LINK με συνολικά 34 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια, μεταφέροντας πάνω από 7 εκατ. επιβάτες, 1 εκατ. Ι.Χ. οχήματα και 400.000 φορτηγά αυτοκίνητα ετησίως.

H ANEK

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου του 1967, με την επωνυμία «Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ANEK LINES», με αρχικούς μετόχους απλούς ανθρώπους της Μεγαλονήσου που ήθελαν μεγάλα και ασφαλή πλοία στα συχνά ταξίδια τους προς την Ηπειρωτική Ελλάδα με πρωτοβουλία του μακαριστού Επισκόπου Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.

Η δραστηριοποίηση της ΑΝΕΚ στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας ήταν τομή για τη χώρα. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1970 με τη δρομολόγηση του πρώτου πλοίου της, του αλησμόνητου «ΚΥΔΩΝ», στη γραμμή Πειραιά – Χανιά. .

Ο μεγάλος και σύγχρονος στόλος της, σήμερα περιλαμβάνει 8 ιδιόκτητα πλοία, ελληνικού νηολογίου, τα οποία είναι πιστοποιημένα με τα Διεθνή Συστήματα Ασφάλειας και Ποιότητας ISM & ISPS Systems, ΙSO & HACCP αντίστοιχα. Διοικείται από 11μελες συμβούλιο και απασχολεί κατά μέσο όρο 650 άτομα σε πληρώματα & Διοικητικές Υπηρεσίες ξηράς. Η έδρα της είναι στα Χανιά, σε ιδιόκτητα υπερσύγχρονα γραφεία, τα οποία διαθέτουν μεγάλο συνεδριακό κέντρο με δυνατότητα φιλοξενίας 500 ατόμων.