Αυξάνεται η διαθέσιμη χωρητικότητα της Aegean

30/5/2019
Σε σταθερά επίπεδα επιδιώκει η Aegean να διατηρεί το ρυθμό αύξησης της προσφερόμενης χωρητικότητας με στόχο να αποφύγει την μεγάλη μεταβλητότητα που παρουσιάζει το capacity άλλων αερομεταφορέων, όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της εισηγμένης, ο πρόεδρος του αερομεταφορέα Ευτύχης Βασιλάκης.

"Προσπαθούμε να έχουμε σταθερότητα στην αύξηση της χωρητικότητας σε ποσοστά από 5% έως 7% το χρόνο, που σε χρονικές περιόδους, όπως το 2017 και το 2018, ήταν μικρότερη, σε σχέση με την αύξηση της αγοράς και τον ανταγωνισμό, ενώ φέτος είναι μεγαλύτερη” ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης, την τελευταία διετία, η αεροπορική ακολούθησε πιο συγκρατημένους ρυθμούς αύξησης, σε σχέση με την περίοδο 2012-2016, που διαδέχτηκε την εξαγορά της Ολυμπιακής, καθώς, τότε, στόχος ήταν να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών.

Τη φετινή χρονιά ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων στο δίκτυο θα αυξηθεί κατά 5%. Η αεροπορική δηλαδή, θα αυξήσει, φέτος, τη χωρητικότητα στο δίκτυο εξωτερικού κατά 700 χιλ. θέσεις, σε σχέση με το 2018, φθάνοντας στις 10,3 εκατ. προσφερόμενες θέσεις, σε σύνολο 17,7 εκατ. προσφερόμενων θέσεων.

Ισχυρά μεγέθη

Ο κ. Βασιλάκης εκτίμησε ότι δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κίνδυνος χώρας αντίστοιχος με αυτόν της περιόδου 2010-2016. Ταυτόχρονα, ο αεροπορικός κλάδος, συνολικά, διαθέτει χαμηλότερη αποτίμηση σε σχέση με πέρυσι, αλλά η Aegean, όπως τόνισε ο κ. Βασιλάκης, παραμένει θωρακισμένη, διατηρώντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, άνω των 290 εκατ. ευρώ, και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Επίσης, το επταετές ομόλογο της Aegean επιτρέπει στην εισηγμένη να "καλύψει με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες για προκαταβολές προς την Airbus” ενόψει της σταδιακής παραλαβής των έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo. Όπως εξάλλου, έχει σημειώσει ο ίδιος, κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών του περασμένου Απριλίου, η ομολογιακή έκδοση των 200 εκατ. ευρώ ενισχύει μεταξύ άλλων, τη διαπραγματευτική δύναμη της εταιρείας.

Πηγή: Capital.gr