Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

7/12/2022
Σε μια κορυφαία δεκάδα όπου κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναδείχθηκαν η χώρα με το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη Arton Capital Passport Index, όσοι διαθέτουν διαβατήριο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να εισέλθουν σε 180 χώρες χωρίς ταλαιπωρία.

Έχουν έτσι ελευθερία κινήσεων σε επτά παραπάνω χώρες από τους ταξιδιώτες από χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία, και εννέα περισσότερες από ταξιδιώτες που έχουν διαβατήριο από την Ιαπωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία είχε κερδίσει την πρώτη θέση σε αντίστοιχη λίστα που συντάχθηκε σύμφωνα με το Henley Passport Index που συνέλλεξε πληροφορίες από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA)

Ωστόσο, στην κατάταξη Arton Capital κατατάσσεται στην 4η θέση, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε 171 χώρες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαιτούν επίσης βίζα από 18 χώρες για είσοδο στην επικράτειά τους.

Γιατί κέρδισαν την πρωτιά τα ΗΑΕ
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τα αυστηρά lockdown που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, υιοθετώντας την αυστηρή χρήση μάσκας και επιμένοντας στους εμβολιασμούς. Ως εκ τούτου, ο χειρισμός της πανδημίας προσέλκυσε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

«Η παγκόσμια κινητικότητα αυξάνεται ραγδαία, παρά την σύγκρουση στην Ευρώπη και τις αυξανόμενες εντάσεις για τα σύνορα», αναφέρεται «Αν και ο κόσμος συνεχίζει να αισθάνεται τους μετασεισμούς της πανδημίας, παραδόξως, τα ταξίδια δεν ήταν ποτέ ευκολότερα, με σταθερή αύξηση της ισχύος των διαβατηρίων σε όλους τους τομείς, μια τάση που προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2023».

Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή
Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην δεύτερη θέση βρίσκουμε μια δέσμη χωρών: Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία και Νότια Κορέα.

Στην τρίτη θέση βρίσκουμε μια δέσμη χωρών: Δανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ιρλανδία, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε μια δέσμη χωρών, ανάμεσά τους και τη χώρα μας: Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Βρετανία, Αυστραλία.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την κατάταξη, προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε 171 χώρες, ενώ για την είσοδο στη χώρα απαιτεί βίζα από 27 χώρες.

Η Βρετανία και το Brexit
Τα διαβατήρια σχεδόν κάθε χώρας σε όλο τον κόσμο έγιναν πιο ισχυρά φέτος, με τα έθνη να επιθυμούν να αποκομίσουν τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει η παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας μετακίνησης.

Σύμφωνα με την Arton Capital, τα διαβατήρια σχεδόν κάθε χώρας σε όλο τον κόσμο έγιναν πιο ισχυρά φέτος, με τις χώρες να επιθυμούν να αποκομίσουν τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει η παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας μετακίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ακολούθησε την τάση καθώς το βρετανικό διαβατήριο δεν ενδυναμώθηκε και η τάση ενδέχεται να συνεχιστεί καθώς η Βρετανία αγωνίζεται να επιτύχει τις συμφωνίες έκδοσης βίζας που έχουν επιτευχθεί από κράτη εντός της ΕΕ, προειδοποίησε η Arton Capital.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνέπειες της αποχώρησης από την κοινή αγορά και την ελεύθερη κυκλοφορία που συνδέεται με αυτό». Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται στην 25η θέση, με εύκολη πρόσβαση σε 171 χώρες.

Πάντως το Βανουάτου ήταν η μόνη χώρα που είδε τη βαθμολογία πρόσβασης να μειώνεται, λόγω της αναστολής του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διαβατήριο του Αφγανιστάν συνέχισε να είναι το λιγότερο χρήσιμο.

naftemporiki.gr