Αυτή είναι η νέα ηγεσία του ελληνικού τουρισμού, των σαράντα και κάτι…

10/12/2017
Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης

Οι εκλογικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν όλες. Διήρκεσαν «ατύπως» πάνω από ένα ολόκληρο χρόνο. Τελευταία «έκλεισε» η συγκρότηση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Πρώτα, τον περασμένο Μάιο, έκλεισε το θέμα της ανάδειξης του Γιάννη Ρέτσου στη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ. Ακολούθησαν εκλογές στο ΞΕΕ και στη συνέχεια στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) όπου την θέση του πρόεδρου ανέλαβε στις αρχές Νοεμβρίου ο Γρηγόρης Τάσιος. Πριν λίγες ημέρες έγινε και η συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ του ΞΕΕ, με την εκλογή ως προέδρου του Αλέξανδρου Βασιλικού. Οι τρεις προαναφερόμενοι, εκπροσωπούν σε συλλογικό επίπεδο τον ελληνικό τουρισμό. Με τους τρεις αυτούς νέους ανθρώπους η κυβέρνηση η κάθε κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια θα συνομιλεί και θα σχεδιάζει την τουριστική πολιτική. Νεώτερος όλων ο Αλέξανδρος Βασιλικός ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων αλλά και οι άλλοι δυο εκεί κοντά βρίσκονται, στα σαράντα και κάτι. Είναι νέοι άνθρωποι με σπουδές και πλούσια εμπειρία στη διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που βάζουν το δικό τους στοίχημα για ένα τουρισμό υψηλών απαιτήσεων που θα δίνει όμως πολλά όχι μόνο στους ξενοδόχους αλλά και την υπόλοιπη οικονομία. Γιατί αν έχει μία προστιθέμενη αξία για την χώρα μας ο τουρισμός είναι γιατί μπορεί να αποτελεί την λοκομοτίβα για δεκάδες κλάδους, για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Αναλαμβάνουν τα ηνία της συλλογικής εκπροσώπησης του ελληνικού τουρισμού σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα, αλλά σε μια πολύ θετική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό λόγω κυρίως των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από τους ανταγωνιστές μας. Ξέρουν όμως καλά και οι τρεις ότι εάν στα επόμενα ένα δυο χρόνια, δεν πείσουν την κυβέρνηση να αλλάξει κάτι στη φορολόγηση του τομέα τότε οι δυσκολίες που θα ενσκήψουν θα είναι πολλές. Θεωρούν βέβαια ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ορισμένους από τους στόχους μιας νέας τουριστικής πολιτικής υψηλών προδιαγραφών που θα αυξήσει αφίξεις και έσοδα, κυρίως το δεύτερο.
Τέλος στο ίδιο μήκος κύματος και οι τρεις εγγυώνται την ενότητα του τουριστικού κλάδου και επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενός γενικότερου θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ παρακολουθούν την τάση του over tourism από κοντά.

Είπαν το τελευταίο διάστημα
Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος ΞΕΕ: Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ο Ξενοδοχειακός κλάδος πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο για την οικονομική αλλά κυρίως την κοινωνική ανάκαμψη της χώρας. Όλοι μαζί θα εργαστούμε σκληρά, συστηματικά και με σχέδιο, υλοποιώντας ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης και δράσης του ΞΕΕ.

Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ: Ο τομέας μας αποτελείται από πολλούς κρίκους μίας αλυσίδας. Άνθρωποι, συστήματα, τοπικά προϊόντα, τοπικές κοινωνίες, όλα, πρέπει να συνεργάζονται για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες εμπειρίες. Και δουλεύοντας όλοι μαζί, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε περισσότερα υποστηρίζοντας, τελικά, τις τοπικές κοινωνίες.

Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος ΠΟΞ: Η λεγόμενη τουριστικά «Άλλη Ελλάδα» δεν απολαμβάνει την αύξηση των αφίξεων όπως οι διάφοροι παραθαλάσσιοι προορισμοί. Χρειάζεται ένα σχέδιο προώθησης και προβολής αυτών των περιοχών για να μπορέσουν να έχουν επισκέπτες-τουρίστες και από το εξωτερικό για τουλάχιστον 6 με 7 μήνες το χρόνο . Μπορούν να αναπτυχθούν τέτοια μοντέλα, αρχικά εκεί που υπάρχουν αεροδρόμια. Άλλωστε, με τους νέους οδικούς άξονες οι αποστάσεις από αυτά είναι μικρές και μπορούν να φέρουν την περιφέρεια κοντά στις ευρωπαϊκές αγορές.

Who is Who

Αλέξανδρος Βασιλικός
-Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, νέος πρόεδρος του ΞΕΕ, γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και σπούδασε Οικονομικά στη Νάντη και το Λονδίνο. Το 2002, μετά την απώλεια του ιδρυτή του ομίλου AIROTEL Ευστράτιου Βασιλικού, ο Αλέξανδρος Βασιλικός αναλαμβάνει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και διαμορφώνει την καινούργια εταιρική στρατηγική με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια υλοποιεί με επιτυχία το πλάνο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του ομίλου αναδεικνύοντας την AIROTEL σε μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο όμιλος AIROTEL έχει στην ιδιοκτησία του και διαχειρίζεται έξι ξενοδοχεία σε Αθήνα, Πάτρα και Καβάλα.
Επίσης, στις αρχές του 2007 ιδρύει την εταιρεία Webotel, η οποία εξειδικεύεται στην εκπροσώπηση ξενοδοχείων στο διαδίκτυο και στην προώθηση και προβολή τους σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα πωλήσεων. Η Webotel αριθμεί σήμερα πάνω από 100 ξενοδοχεία σε Ευρώπη και Αφρική. Από το 2012 ο Αλέξανδρος Βασιλικός κατέχει τη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού και έχει συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας. Παράλληλα πρώην Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της MARKETING GREECE. Επίσης, είναι οικονομικός σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Γιάννης Ρέτσος
-Ο Γιάννης Α. Ρέτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Cornell University στη διοίκηση ξενοδοχείων, με ειδίκευση στο Hospitality Real Estate Finance.
Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας Electra Hotels & Resorts, η οποία διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο.
Ο Γιάννης Α. Ρέτσος εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον Μάιο 2017.
Από τον Απρίλιο 2011 έως και τον Μάιο του 2017, ήταν Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), 2009 - 2012. Ο Γιάννης Α. Ρέτσος ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά του τουρισμού το 1999.

Γρηγόρης Τάσιος
-Ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, νέος πρόεδρος της ΠΟΞ, γεννήθηκε το 1973, ενώ από το 1992 μέχρι σήμερα είναι μέτοχος στην οικογενειακή επιχείρηση «Γεώργιος Τάσιος & ΣΙΑ Ο.Ε» και διαχειριστής-νόμιμος εκπρόσωπος του ξενοδοχείου «Philoxenia Bungalows» που βρίσκεται στα Ψακούδια Χαλκιδικής.
Έχει φοιτήσει στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και στην Τεχνική Επαγγελματική Σχολή Μακεδονίας. Από το 2008 είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, την οποία έχει υπηρετήσει και από άλλες θέσεις (ταμίας, υπεύθυνος των γραφείων και του προσωπικού της).
Είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού Χαλκιδικής, καθώς και μέλος στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του νομού Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο.