Βαριές καμπάνες για «μαύρη εργασία» στην αιχμή της τουριστικής περιόδου - η εστίαση στο μάτι του ΙΚΑ και ΣΕΠΕ
9/10/2014
Περισσότερα από 23,5 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα καλούνται να καταβάλλουν επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους κατά το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου. Από αυτά σχεδόν 7 εκατ. ευρώ ήταν οι ποινές μόνο για τον Αύγουστο, για παραβάσεις που εντόπισαν κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την ειδική υπηρεσία του ΙΚΑ. Ειδικά στον επισιτιστικό κλάδο καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Οι έλεγχοι είναι κυρίως δειγματοληπτικοί και έδειξαν πως το 15,86% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Αρτεμις, από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 23.149 επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 2.557 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 11,05%).
Σε σύνολο 134.227 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.909 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,91%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 40.589.987 ευρώ.
Ειδικά κατά το διάστημα 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σ.ΕΠ.Ε. και την Ε.ΥΠ.Ε.Α, ελέχθησαν 2.969 επιχειρήσεις. Εξ' αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 471 (ποσοστό 15,86%).
Σε σύνολο 15.100 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 654 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,33%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 6.976.262 ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.
Οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης Ε.ΥΠ.Ε.Α. του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι:
Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως η τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το θερινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2014 ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ και αποτελούν πάνω απο το ήμισυ των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων (40.589.987 ευρώ) από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα. «Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με την μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης όπως η «ψευδο-μερική» απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες αποτελεί τη μεγάλη «πληγή» της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.