Βαρόμετρο το Σαββατοκύριακο για το άνοιγμα αερομεταφορών - τουρισμού

15/5/2020
Οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία του αεροπορικού κλάδου θα ληφθούν οριστικά το επόμενο διήμερο, καθώς το Σάββατο το πρωί υπάρχει και σχετική διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα. Το βέβαιο είναι πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες. Παράλληλα, δεν θα διατίθεται φαγητό ή κάποιο ρόφημα. Κατά τα λοιπά, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί ΝΟΤΑΜ από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) που θα επεκτείνει την απαγόρευση πτήσεων για χώρες εκτός Σένγκεν έως τις 15 Ιουνίου.

Ταυτόχρονα, αναμένεται η διατήρηση της απαγόρευσης πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κυβερνητικά στελέχη συγκλίνουν στην άποψη ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην Αγγλία είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ισχύουν στη χώρα μας. Το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει αφορά τον τρόπο πιστοποίησης της υγείας ενός επιβάτη, καθώς, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο, αφού η Κομισιόν δεν συμπεριέλαβε την ελληνική πρόταση για τεστ έως και 72 ωρών πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Δεδομένου όμως πως τα όσα αναφέρει η Κομισιόν είναι «συστάσεις» και δεν δεσμεύουν την κάθε χώρα, το θέμα του τεστ των 72 ωρών δεν αποκλείεται να το επαναφέρει η Αθήνα για όποιον θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, καθώς θεωρείται κρίσιμη η ανάκτηση εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού, κάτι που μπορεί να αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρείες.

Στο πλαίσιο απελευθέρωσης των μετακινήσεων, η Aegean προχωρεί από τις 18 Μαΐου σε ενίσχυση των συχνοτήτων των πτήσεων προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και κατόπιν από τις 25 Μαΐου προς τους υπόλοιπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Μέσα στον Μάιο προγραμματίζει η εταιρεία την επανέναρξη των πτήσεων από την Αθήνα προς το Μόναχο, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη και τη Γενεύη, με μικρή αρχικώς συχνότητα, ενώ αναμένεται η αύξηση των πτήσεων προς Βρυξέλλες. Οσον αφορά τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, σύμφωνα με όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, η πληρότητα στα πλοία θα είναι 50%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ στις καμπίνες που θα έχουν πληρότητα 55% θα επιτρέπεται ένας επιβάτης, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα υπάρχει μία κενή θέση ανάμεσα στους επιβάτες, καθώς και ειδική σήμανση για το πού θα κάθονται. Πόρτες και παράθυρα θα παραμένουν ανοικτά περισσότερο από τον συνηθισμένο χρόνο, ενώ δεν θα σταματά καθόλου το σύστημα αερισμού στα πλοία.

Χθες εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Υποδομών σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τρένων και των ΚΤΕΛ, τα οποία επίσης αναμένεται να ενισχύσουν τα δρομολόγιά τους από την προσεχή Δευτέρα. Ως προς τις οδικές μετακινήσεις, πληροφορίες θέλουν την απελευθέρωσή τους να γίνεται με ταυτόχρονη άρση του περιορισμού του αριθμού των επιβατών.

Πηγή: Kathimerini.gr