BofA Merill Lynch: Ο Τσίπρας θα μπορούσε να αποδειχθεί ο Λούλα της Ελλάδας
13/1/2015
Τις κυριότερς προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις 25 Ιανουαρίου παρουσιάζει σε σημερινή της έκθεση η BofA ML. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από μια μεγάλη επέκταση της πολιτικής βούλησης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων".
Η βασική μας θέση είναι ότι η νέα κυβέρνηση και η τρόϊκα έχουν ισχυρά κίνητρα για να αποφύγουν ακραίες καταστάσεις. Όμως περιμένουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μεγαλυτερη μεταβλητότητα στις αγορές, ενώ τα ρίσκα θα παραμείνουν υψηλά για περίσσότερο από ένα εξάμηνο/
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση και όχι σε συνασπισμό κυβερνητικό. Μια αποτυχία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Μάρτιο, εντείνοντας την αβεβαιότητα. Η αυτοδυναμία βεβαίως θα μπορούσε να είναι και αρνητικό γεγονός, καθώς θα στηρίζεται σε εύθραυστη μικρή πλειοψηφία.
Η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει πολύ σύντομα να επιτύχει μια συμφωνία με την Τρόϊκα. Αυτό είναι αναγκαίο για την υπόλοιπη ευρωζώνη για να πεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα πέρα από τον Φεβρουάριο, να δώσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις και να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.
Οποιαδήποτε συμφωνία με την τρόϊκα θα πρέπει να βρει κοινό έδαφος το οποίο θα είναι πολιτικά αποδεκτό και για τις δύο πλευρές. Το νέο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία η οποία θα έχειμάλλον πολλές διαφορές από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία.
Η Ελλάδα έχει ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ, καθώς το 80% του χρέους της είναι με τον κρατικό τομέα. Η Ελλάδα θα χάσει διαπραγματευτική ισχύ αν η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε μια ιδεώδη συμφωνία πιθανόν να συνεχίσει με δημοσιονομική ενοποίηση και μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα περισσότερη βοήθεια από την τρόϊκα, η ΕΚΤ θα συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα και θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και (ελπίζουμε σύντομα) ένα OSI. Πιστεύουμε ότι ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα καθορίσει οποιεσδήποτε άλλες μεταρρυθμίσεις και το μέγεθος του OSI.
Συζητάμε την περίπτωση του προέδρου Λούλα της Βραζιλίας, έναν πρώην συνδικαλιστή ηγέτη από την αριστερά, ο οποίος απέδειξε τις ανησυχίες των αγορών αβάσιμες, και ο οποίος πιστώνεται με εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Η περίπτωση του Λούλα δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε παρομοίως να εκπλήξει τις αγορές θετικά, επιταχύνοντας τις δομικές μεταρρυθμίσεις με τρόπο φιλικό προς τις αγορές.