Capsis Resort: Υψηλό ενδιαφέρον για τον πλειστηριασμό

14/7/2021
Υψηλό είναι το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών για τον πλειστηριασμό του ιστορικού ξενοδοχείου Capsis στην Κρήτη. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, πληροφορίες για τον διαγωνισμό, ο οποίος θα λάβει χώρα αύριο Πέμπτη, έχουν ζητήσει περίπου 30 σχήματα.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, συμφερόντων της Ντίας Καψή, ετέθη υπό ειδική διαχείριση το 2020, με επισπεύδοντες τη Eurobank και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις άγγιζαν τα 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 αφορούσαν τις τράπεζες.

Ο διαγωνισμός, ο οποιος αφορά το «Out of the Blue Capsis Elite Resort» στην Αγία Πελαγία, προκηρύχθηκε από την ειδική διαχειρίστρια Ευδοκία Α. Παπανδρέου. Στόχος είναι η συναλλαγή να κλείσει εντός του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβληματικό ξενοδοχείο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2006 και βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες χερσονήσους του νησιού, με προνομιακή θέση σε έκταση 168 στρεμμάτων και συνολικούς δομημένους χώρους 34.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αποτελείται από ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει all-suite ξενοδοχείο, ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εγκαταστάσεις αναψυχής και ευεξίας.

Για το εν λόγω ξενοδοχείο, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλοι ελληνικοί αλλά και ξένοι όμιλοι, οι οποίοι αναζητούν εδώ και καιρό στρατηγικά τοποθετημένα ακίνητα στην Κρήτη, προκειμένου να επεκταθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Το τελευταίο διάστημα ενεργό και έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον τόσο από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, όπως η HIG και η Hines, όσο και από πολλές ελληνικές ΑΕΕΑΠ, όπως η Prodea.

Η διαδικασία εκποίησης προβλέπει τη διενέργεια ανεξάρτητων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε.

Βάσει της πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ανεξάρτητοι δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, με σκοπό την πώληση του συνόλου του ενεργητικού τού υπό ειδική διαχείριση συγκροτήματος.

Ο ένας αφορά το κυρίως συγκρότημα και οι άλλοι εκτάσεις γειτονικές, όχι όλες όμορες, που κατέχει η εταιρεία. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές καλούνται να υποβάλουν έγγραφη σφραγισμένη δεσμευτική προσφορά έως τις 15.07.2021, οπότε έχει οριστεί και η αποσφράγιση των φακέλων.

Το συγκρότημα ανήκε στην εταιρεία Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε. Η Ντία Καψή είναι μία από τις δύο θυγατέρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έκτισαν μια από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αυτοκρατορίες, τα Capsis Hotels.

Η αρχή έγινε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης με το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησαν σταδιακά από το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, το επίμαχο Capsis Beach στην Αγία Πελαγία Kρήτης, όπως και τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986 η Μαρίκα Καψή απεβίωσε, αφήνοντας πίσω τις κόρες της Λένα και Ντία. Η Ντία ανέλαβε τις μονάδες στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και η Λένα το Capsis Astoria στο Ηράκλειο και το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Moneyreview.gr