Συντριβή αεροπλάνου της Germanwings στις Γαλλικές Άλπεις- 150 νεκροί
24/3/2015
Συντριβή αεροπλάνου τύπου Airbus A320, το οποίο ανήκε στη γερμανική εταιρεία Germanwings, θυγατρική της Lufthansa, στη νότια Γαλλία, την Τρίτη το πρωί, επιβεβαίωσαν οι γαλλικές αρχές ασφαλείας και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με τα ως τώρα γνωστά στοιχεία, μετέφερε 144 επιβάτες, ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, με αριθμό πτήσης 4U 9525.
Το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις, κοντά στην πόλη Ντιν.
Εκτός των 144 επιβατών, στο αεροσκάφος επέβαινε πλήρωμα έξι ατόμων, δύο πιλότοι και τέσσερα μέλη προσωπικού καμπίνας.
Το σημείο της συντριβής του βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις, ανάμεσα στις πόλεις Μπαρσελονέτ και Ντιν (Digne), εντός των ορίων του δήμου Μεολάν - Ρεβέλ, 100 χιλιόμετρα βορείως της Νίκαιας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τόνισε ότι «δυστυχώς» οι 144 έως 150 επιβάτες της πτήσης, δεδομένων των συνθηκών του δυστυχήματος, είναι πιθανότατα νεκροί.
Σχετική δήλωση για τις συνθήκες του ατυχήματος, «οι οποίες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ουδείς επέζησε της συντριβής», έκανε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ενώ σχετική επιβεβαίωση υπάρχει πλέον και από το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Βαρκελώνη στις 10.55 ώρα Ελλάδος, ενώ επικοινώνησε για να δηλώσει ότι διατρέχει κίνδυνο στις 11.47.
Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος.
Το σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων.
Τα πτώματα των θυμάτων μεταφέρονται σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο το οποίο δημιουργήθηκε εκτάκτως σε κτήριο γυμνασίου στο χωρό Σεν Λεζ Αλπ.
Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 45 εκ των επιβαινόντων στο αεροσκάφος ήταν Ισπανοί πολίτες.
Το Airbus Α320 ανήκε στη μητρική εταιρεία της Germanwings, Lufthansa, από το 1991, όταν και παρήχθη.
Ο κ. Ολάντ ενημέρωσε σχετικά με τα στοιχεία του δυστυχήματος την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ενώ σχετική ενημέρωση παρείχε και στον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο, με τον οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο.
Η κ. Μέρκελ ακύρωσε προγραμματισμένες της δραστηριότητες για να ασχοληθεί με το ζήτημα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι γαλλικές, ισπανικές και γερμανικές αρχές εργάζονται από κοινού για τη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής.