Παζάρι εντός κι εκτός με ασφυκτικό κλοιό ρευστότητας
30/3/2015
Γράφει ο Γιώργος Αλεξάκης
Με κύριο στόχο την πολιτική διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης με τους πιστωτές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, συγκαλεί τη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ ώστε να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Με το θερμόμετρο των φημών να έχει κτυπήσει κόκκινο στο εσωτερικό η κυβέρνηση είναι προφανές ότι επιθυμεί να καταστήσει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα κοινωνούς των όποιων σχεδίων αποφάσεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Bluebirds.gr δεν επιθυμεί να προχωρήσει είτε σε συμβιβασμό είτε σε ρήξη μονομερώς.
Ωστόσο σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, με τα μέτωπα ανοικτά, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί κύρια να κάνει ένα πρώτο απολογισμό της κυβερνητικής θητείας, να στείλει μηνύματα για τα καυτά θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και να κλιμακώσει την πίεση στην αντιπολίτευση. Άλλωστε η έννοια της κλιμάκωσης της πίεσης με διλήμματα, τόσο έναντι των πολιτικών αντιπάλων όσο και της κοινωνίας είναι δομικό στοιχείο της καθημερινής πολιτικής διαχείρισης εν όψει και των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση, Πολλοί δε τις τοποθετούν στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μείνει σταθερός ακλόνητος στη γραμμή "δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση".
Επίσης όπως είπε στην REAL NEWS
- Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους καθώς και την απομείωσή του
- Δεν υπάρχει ζήτημα τρίτου μνημονίου
- Το ελληνικό πρόβλημα αφορά την ενότητα της ίδιας της ευρωζώνης, ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, αλλά οι ίδιοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.
Σύμφωνα , επίσης, με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στην συζήτηση στην Βουλή αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις.
Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου.
Παράλληλα εν όψει και κρίσιμων αποφάσεων για το πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων θα τοποθετηθεί για το θέμα του ΟΛΠ (ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θ. Δρίτσας ήταν στο κυβερνητικό συμβούλιο) των αεροδρομίων αλλά και των λοιπών αποκρατικοποιήσεων που είναι και αυτές που θα ξεκλειδώσουν εάν ξεκλειδώσουν τη διαπραγμάτευση.
Σκληρή διαπραγμάτευση
Οι εξελίξεις πάντως είναι προ των πυλών. Βέβαια δεν αποκλείεται να είναι σε δόσεις κατά των προσφιλή συνήθεια των τελευταίων ετών με κομβικό ορίζοντα το καλοκαίρι οπότε και υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση οι διαρροές από τις δύο πλευρές εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα και εντάσσονται στο όλο παιχνίδι τις διαπραγμάτευσης. Το μόνο σίγουρο είναι το κρίσιμο της περίστασης. Έτσι η πλευρά των «θεσμών» δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ η ελληνική πλευρά αν και παραδέχεται τις δυσκολίες που υπάρχουν κάνει λόγο για «καλό κλίμα» και βήμα-βήμα προσέγγιση. Δεν λείπουν και οι αναφορές περί εναλλακτικών σχεδίων χρηματοδότησης σε περιπτώσεις ρήξης αν και αυτά εφόσον έχουν συνταχθεί δεν θα είναι αντικείμενα δημοσιογραφικής συζήτησης a priori.
Πάντως ενδεικτικό του κλίματος και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι το Μαξίμου φέρεται να έχει στείλει «δικούς» του ανθρώπους προκειμένου να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν από κοντά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μέχρι πρότινος το κλίμα μεταξύ της ομάδας Βαρουφάκη και Δραγασάκη δεν ήταν το καλύτερο.
Κεντρικό πάντως στο όλο ζήτημα είναι η προσπάθεια να αποφευχθούν οριζόντιες φορολογικές επιβαρύνσεις και σκληρά υφεσιακά μέτρα. Κάτι που όμως οι δανειστές δεν αποκλείου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν εχέγγυα για έσοδα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αλλαγές στο ΦΠΑ κυρίως)