Πούτιν: Η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία βοήθεια - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

8/4/2015
Στην επαναφορά των ελληνορωσικών εμπορικών σχέσεων, καθώς και στην συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη συνέχεια οι δύο ηγέτες, ο κ. Πούτιν δήλώσε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, με τον κ. Τσίπρα να προσθέτει στο ζήτημα αυτό ότι η Ελλάδα δεν είναι επαίτης.
Πιο αναλυτικά, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη διώρη συνάντηση των δύο ηγετών και το γεύμα που παρατέθηκε για τις δύο αντιπροσωπείες, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις» των δύο χωρών στο επίπεδο επίπεδο προ των κυρώσεων.
Μάλιστα, ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και επισημαίνονρας ότι τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας στο φυσικό αέριο καλύπτονται από την Ρωσία.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με σκοπό την κατασκεύη ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα του εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι η πληγή εξαιτίας των αντίμετρων που αφορούν και τα ελληνικά προϊόντα είναι σημαντική. Ωστόσο, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις για τα αγροτικά προϊόντα μιας χώρας της ΕΕ.
Αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διαφωνεί με τη λογική τους, ενώ ο κ. Πούτιν σχολίασε ότι «καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις. Και η Ελλάδα επλήγη», ενώ πρόσθεσε ότι μοναδικός τρόπος να λυθούν τα προβλήματα είναι να τελειώσει «ο οικονομικός πόλεμος».
Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα, ενώ δήλωσε «παρών» σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στους διαγωνισμούς». Σημείωσε άλλωστε και τις διαπραγματαεύσεις που διεξάγουν οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια από τη Μόσχα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει τις χωρες και να ζητάει την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος».
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε, άλλωστε, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και θα πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση, σημειώνοντας με νόημα ότι η χώρα μας μπορεί να έχει χάσει την οικονομική της δύναμη, αλλά δεν έχει χάσει τη γεωπολιτική της δυναμική.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρόθεση της Ελλάδας να αναθερμάνει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη και έχει αδιαπραγματεύτο δικαίωμα να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
«Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά θα αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες που μας δίνοντα για αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες προς όφελος του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Πούτιν σχολίασε ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα θεωρείται «παράδοξο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι ανοιχτός «σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, μιλώντας για πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις, που έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος των χρόνων από τους κοινούς αγώνες και από κοινές πολιτιστικές παραδόσεις.
Όπως είπε, οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια ήταν σε συνθήκες νηνεμίας και ύφεσης, εξέφρασε όμως την πεποίθηση «ότι μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Πούτιν έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρεθεί μία λύση που να είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση στράφηκε και γύρω από τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και υπογράμμισε το ενδιαφέρον του για την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κ. Τσίπρας.
Γεύμα των δύο αντιπροσωπειών
Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:30 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε γεύμα για τις δύο αντιπροσωπείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα παρακάθησαν, εκτός από την ελληνική και τη ρωσική πολιτική αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της Gazprom Μίλερ, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Γιακούνιν και ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ.
Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες:
-Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
-Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
-Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας - Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες
Η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν τη βούλησή τους για αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Πιο αναλυτικά, ο Ρώσος πρόεδρος, καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κρεμλίνο, τόνισε τις βαθιές ρίζες και σχέσεις των δύο λαών, σημειώνοντας όμως ότι το διμερές εμπόριο υποχώρησε πέρυσι κατά 40% και ότι στη σημερινή συνάντηση θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για την προώθηση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι σκοπός της παρουσίας του είναι «να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών αλλά προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
Μάλιστα, συμφώνησε με τον κ. Πούτιν και επεσήμανε ότι υπάρχουν βαθιές ρίζες και σχέσεις μεταξυ των δύο λαών.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δύο λαοί έχουν βαθιές ρίζες και διαχρονικές σχέσεις και εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης.
«Αυτή η σχέση», πρόσθεσε, «διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστηκε τον κ. Πούτιν για την υποδοχή και δήλωσε συγκινημένος που κατέθεσε στεφάνι μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Μόσχα: Έχουμε προτάσεις για άρση του εμπάργκο σε ελληνικά τρόφιμα
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Aleksey Ulyukayev, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Μόσχα θα παρουσιάσει στην ελληνική αποστολή μία σειρά προτάσεων βάσει των οποίων θα υπάρξει άρση του εμπάργκο σε ελληνικά τρόφιμα.
«Το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογό του αύριο Πέμπτη. Έχουμε μία σειρά προτάσεων σχετικά με την άρση του εμπάργκο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ulyukayev.
Σουλτς σε Τσίπρα: Μην παρεκκλίνεις από την ευρωπαϊκή γραμμή
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα γίνεται εν μέσω.. εκνευρισμού και ανησυχίας από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών. Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, προειδοποίησε χτες τον Αλέξη Τσίπρα να μην παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή γραμμή, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Muenchner Merkur».
Συγκεκριμένα, ο κ. Σουλτς προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην «σπάσει» τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα.
Ο κ. Σουλτς επεσήμανε ότι η Ελλάδα «απαιτεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ» και ότι «ως εκ τούτου, μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και να μην τερματιστεί μονομερώς αυτή η αλληλεγγύη, με απόσυρση από τα κοινά μέτρα που έχουμε λάβει».
«Θα πρέπει να βασίσει τις ενέργειες του στη Μόσχα σε αυτό. Είναι κάτι που η ΕΕ περιμένει από τον κ. Τσίπρα ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης χώρας μέλους της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι απαραίτητες οι νουθεσίες»
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Σουλτς, ελληνικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν σήμερα από τη Μόσχα ότι «δεν είναι απαραίτητες οι νουθεσίες, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στη Ρωσία».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας είναι δεδομένος και γνωστός, «ωστόσο έχουμε κάθε δικαίωμα να ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα ως χώρα και να αναπτύσσουμε διμερείς σχέσεις όπως νομίζουμε καλύτερα».
Ξεκαθάρισαν μάλιστα πως «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει, ούτε προτίθεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία» υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα με την Ευρωζώνη δεν θα επιλυθούν μέσω Μόσχας αλλά στα όργανα της ΕΕ».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα
Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

•Στις 10:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
• Στη 13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
• Στις 14:00 Οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.
• Στις 15:15 Θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των εγγράφων.
• Στις 15:30 Θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.
• Στις 18:30 Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους Προέδρους των Ομογενειακών Συλλόγων.
• Στις 19:00 Θα ακολουθήσει μια διευρυμένη συνάντηση με τους Ομογενειακούς Συλλόγους.
Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
• Στις 10:00 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με θέμα: "Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη.
• Στις 12:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
• Στις 15:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
• Στις 16:30 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Πηγή:www.reporter.gr