Κατά του διλήμματος ευρώ η δραχμή η κυβέρνηση- Όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις

27/6/2015
Να απενεργοποιήσει το δίλημμα ευρώ ή δραχμή αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση στη συζήτηση για την πρόταση του δημοψηφίσματος που ξεκινάει στη Βουλή. Η φημολογούμενη απόσυρση της πρότασης των θεσμών αυτομάτως δημιουργεί νέα δεδομένα και εντείνει το κλίμα ασάφειας. Επίσης η διαμόρφωση από την αντιπολίτευσης ενός συμφραζόμενου ερωτήματος «ναι ή όχι στην Ευρπώπη» δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση, που δε θέλει να διολισθήσει σε μια συζήτηση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Π. Κουρουπλή, που προσερχόμενος στη Βουλή σημείωσε ότι το δίλημμα είναι επί της πρότασης των δανειστών κι όχι στο ερώτημα εντός ή εκτός Ευρώπης.

Στο ξεκαθάρισμα πάντως του σκηνικού θα «βοηθήσει» το Eurogroup που συνέρχεται το μεσημέρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απλά θα επιδιώξουν να απενεργοποιήσουν το ερώτημα της κυβέρνησης μετατρέποντας το δίλημμα σε ευρώ ή δραχμή. Σύμφωνα με το πρακτορείο  Dow Jones Newswires, που επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls. «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει «Είναι ώρα για το Plan B». Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

Το ιστορικό

Την ίδια ώρα σε κλίμα απόλυτης ασάφειας κινείται η χώρα καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στο φόντο της πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Το άκουσμα της είδησης έφερε τον απόλυτο αιφνιδιασμό τόσο εντός της χώρας όσο κι εκτός, την ώρα μάλιστα που η υποχώρηση των θεσμών στο θέμα του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αλλά και η ισορροπημένη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στην Αθήνα είχε δημιουργήσει ένα κλίμα σχετικής αισιοδοξίας.

Ωστόσο όλα αυτά αποδείχτηκε ότι ήταν στο κενό. Το σχέδιο δημοψηφίσματος έπεσε ως κεραυνός. Είχε παραμείνει εφτασφράγιστο μυστικό σε ένα στενό κύκλο συνεργατών και μόνο αργά το βράδυ διέρρευσε σε δημοσιογραφικούς κύκλους. Η ιδέα φαίνεται να κλείδωσε τις Βρυξέλλες όπου η ελληνική αντιπροσωπεία είχε βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών, γεγονός που δημιουργούσε την εντύπωση στο Μαξίμου ότι η άλλη πλευρά θέλει πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Θεσμοί ζητούσαν, άλλωστε, ουσιαστικά «γη και ύδωρ» μη αποδεχόμενοι τις προτάσεις σκληρής λιτότητας της Ελληνικής κυβέρνησης προτείνοντας άλλο μίγμα πολιτικής που δε θα μπορούσε να περάσει από ητν Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αναπόφευκτα η στάθμιση των αποτελεσμάτων μια αποδοχής του πακέτου των δανειστών έφερε τη σκέψη του δημοψηφίσματος, ως έσχατης ιδέας, που μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα πιεστούν οι δανειστές μπροστά την απειλή αστάθειας των αγορών, αλλά και ταυτόχρονα θα μπορούσε να περάσει στους πολίτες η ευθύνη μιας απόφασης που θα βάρυνε ιστορικά την Αριστερά.

Γιώργος Αλεξάκης