Η θετική όψη των capital controls-χτύπημα της παραοικονομίας
5/8/2015
Έκρηξη στην χρήση πλαστικού χρήματος έφεραν τα capital controls στις καθημερινές συναλλαγές των ελλήνων .
Μέσα σε περίπου ένα μήνα , από τις 28 Ιουνίου έως σήμερα, εκδόθηκαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες από τις ελληνικές τράπεζες, όταν το προηγούμενο διάστημα και πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν μόνο 100.000 κάρτες μηνιαίως.
Παράλληλα ο τζίρος μέσω των συσκευών POS που πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με κάρτες στα καταστήματα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι , με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται τόσο στους υφιστάμενος όσο και στους νέους πελάτες καρτών.
Ίδια εικόνα και όσον αφορά την χρήση νέων κωδικών χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής ( e-banking) οι οποίοι πενταπλασιάστηκαν με την εισαγωγή 150.000 νέων χρηστών τον Ιούλιο.
Ειδικότερα στην διάρκεια του πρώτου μήνα κεφαλαιακών περιορισμών από την Eurobank εκδόθηκαν 170.000 νέες χρεωστικές κάρτες, όταν το ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν στις 10.000 πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς . Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών-χρηστών e-Banking , με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία
Αντίστοιχα η Αlpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ' όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες .
Μάχη κατά της Μαύρης Οικονομίας
Από παλαιότερες έρευνες που πραγματοποίησε η εταιρία Visa με θέμα «Η παραοικονομία στην Ευρώπη» προκύπτει ότι στην Ευρώπη το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 18,5% του ΑΕΠ (> 2 τρισ. ευρώ). Μάλιστα το 10% της παραοικονομίας στην Ευρώπη, δηλ. 200 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να εκλείψει μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Στην Ελλάδα το μαύρο χρήμα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρω. Αν μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της μαύρης οικονομίας κατά 5 δισ. ευρω αυτό θα σημαίνει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρω το χρόνο μεγάλες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς η χρήση τους υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ.Α.