Διαφυγόντα κέρδη από τον κρυμμένο πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς

24/9/2015
Σημαντικό μπορεί να είναι το μέρισμα ανάπτυξης που μπορεί να δώσει η σωστή αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της χώρας. Η μεγάλη δυναμική που καταγράφει εδώ και τρία χρόνια ο τουρισμός και φέτος αναμένεται να δώσει έσοδα πάνω από 14 δισεκ δημιουργεί ευκαιρίες περαιτέρω στήριξης των εσόδων. Εδικά μια καλύτερη εμπορική πολιτική στους αρχαιολογικούς χώρους, καθολική εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα μπορούσε αφενός να εκτινάξει τα έσοδα κι αφετέρου να περιορίσει το φαινόμενο της λαθραίας εισόδου ή της χωρίς σωστά κριτήρια σωστής ελεύθερης εισόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι πληροφορίες του bluebirds αναφέρουν ότι μόνο στην Ακρόπολη τον Ιούλιο υπήρχαν 200 χιλιάδες εισιτήρια αλλά και 150 χιλιάδες ελευθέρας.
Ουσιαστικά οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε ξεκινήσει θα μπορούσαν κατ΄ εκτίμηση να φέρουν έσοδα έως και 100 εκατομμύρια ευρώ, από 50 εκ περίπου που είναι σήμερα.
Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί. Περίπου 200 χιλιάδες επισκέπτες την περυσινή σεζόν πήγαν από όλο τον κόσμο στο Δικταίον Άντρο στο Λασίθι, ενώ μέχρι σήμερα κοντά στους 150 χιλιάδες είδαν από κοντά, μόλις με 4 ευρώ, την "κούνια" του Δία. Στα 7 ευρώ είναι το εισιτήριο στη Δήλο όπου κατά εκατοντάδες χιλιάδες συνωστίζονται οι τουρίστες από την Κορυαζιέρα κυρίως, ενώ 12 ευρώ είναι το τριπλό εισιτήριο στην Ακρόπολη.
Μια αύξηση θα μπορούσε να δώσει και πόρους για να «συμμαζευτεί» και το γιουρουρούμ που περιβάλλει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και δεν τιμά τη χώρα και υπονομεύει και το μεγάλο έργο που κάνει η Αρχαιλογική υπηρεσία. Ο περιβάλλον χώρος της πλατείας "Ευρώπης" στο Δικταίον Άντρον είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Γιώργος Αλεξάκης