Στις συμπληγάδες της ύφεσης με αύξηση της ανεργίας θα κινηθεί το 2016 η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο εισαγωγικό σημείωμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προϊδεάζει ότι «η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι εύκολη» . Σε επίπεδο προβλέψεων, το προσχέδιο κινείται στην πεπατημένη των προβλέψεων του Μνημονίου.
Προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016, με αύξηση της ανεργίας από το 25,4% φέτος σε 25,8% το επόμενο έτος.
Η ιδιωτική κατανάλωση μετά από αύξηση 1,3% πέρυσι, επιστρέφει σε επιταχυνόμενη πτωτική τροχιά ( -1,6% φέτος και -2,3% του χρόνου) αλλά οι επενδύσεις προβλέπεται ότι θα επανακάμψουν δυναμικά και μετά από πτώση 16,5% φέτος θα υπάρξει αύξηση κατά 4,5% το 2016. Μάλιστα το επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα περάσει και πάλι σε πληθωρισμό 1,3% ( σε όρους εναρμονισμένου δείκτη) μετά από αποπληθωρισμό σε μέσα επίπεδα 0,5% φέτος.
Στο δημοσιονομικό πεδίο, φέτος όπως προβλέπει το Μνημόνιο αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ ενώ το 2016 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ.
Διαβάστε εδώ το σχέδιο προϋπολογισμού