Οι επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις του EWG – Eurogroup κρίνουν το μέλλον τις διαπραγμάτευσης
29/2/2016
Με σύμμαχο τις εκτιμήσεις τις Κομισιόν για δημοσιονομικό κενό στο 0.1% του ΑΕΠ αλλά και τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγελαρίου Μέρκελ και το Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας λόγω προσφυγικού συνεδριάζει τη Δευτέρα η προπαρασκευαστική ομάδα του Eurogroup – το γνωστό Euroworking Group (EWG). Στη σημερινή ατζέντα βρίσκεται αναπόφευκτα το θέμα της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Βέβαια τα γνωστά σημεία αιχμής και πιο συγκεκριμένα η συγκρότηση του νέου Υπερ΄- Ταμείου, η διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και το ασφαλιστικό παραμένουν, ωστόσο θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Η πραγματική οικονομία δείχνει σημάδια τελμάτωσης με τις χειμερινές εκπτώσεις να καταγράφουν λιγότερο τζίρο κατά 1 δισεκ σε σχέση με πέρυσι, τι καταθέσεις στις τράπεζες λόγω υπερφορολόγησης να μειώνονται στο επίπεδο των 122,2 δισ. Ευρώ τον Ιανουάριο δηλαδή 1,2 δισεκ λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα και κυρίως να μην ενισχύονται με επιστροφές κεφαλαίων από τα σεντούκια ή το εξωτερικό. Παράλληλα το Μάρτιο, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να διαχειριστεί λήξεις ομολόγων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αν και μπορύν να καλυφθούν δημιουργού μέγγενη ρευστότητας στο δημόσιο ταμείο που ήδη χρωστά στους ιδιώτες πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Η εκτόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων δίνει πόντους στην κυβέρνηση, ενώ χώρο για ελιγμούς δίνουν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε που έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σημείωσε ότι με εξαίρεση την Γερμανία δεν έχουν επιδείξει άλλες χώρες της Ευρώπης αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αναφορικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Οι δηλώσεις αυτές βέβαια κινούνται σε επίπεδο κλίματος κι όχι εκπτώσεων στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Αυτό πάντως που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της αξιολόγησης είναι η άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ των θεσμών για τα μείζονα θέματα της αξιολόγησης. Το Ταμείο παραμένει στη «σκληρή» γραμμή της ανάγκης για υιοθέτηση πολλών μέτρων και περικοπών στις συντάξεις, ενώ η ΕΕ θεωρεί ότι τα νέα μέτρα μπορούν να είναι λιγότερα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κορυφαίων στελεχών της Επιτροπής δεν κρύβεται η δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Τόμσεν να δημοσιοποιεί σε προσωπικά άρθρα τις απόψεις του δυναμιτίζοντας τις διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι, πάντως, ότι ο σχεδιασμός ήταν στα μέσα της εβδομάδας να επανέλθουν οι επικεφαλής των θεσμών. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η πιθανότητα να μεσολαβήσουν οι επισκέψεις των τεχνικών κλιμακίων, και με όχημα μια πρόοδο στο ασφαλιστικό που φαίνεται ότι άχει επιτευχθεί, στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, που συνεδριάζει την ίδια ημέρα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κριθεί συνολικά η πορεία της αξιολόγησης αλλά και της χώρας.
Γιώργος Αλεξάκης