Μην βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας...

29/2/2016
Όλη την Ευρώπη και όλο τον ευρωπαϊκό τουρισμό επηρεάζει το προσφυγικό ζήτημα με τον ένα η άλλο τρόπο. Απόδειξη αυτού είναι ότι το προσφυγικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ).
Δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα και όσοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν σαν τέτοιο μόνο κακό κάνουν. Είναι προφανές ότι το όλο πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ζήτημα ελλιπούς προετοιμασίας ή λανθασμένης προσέγγισης μίας κυβέρνησης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάσσονται των ευθυνών όσοι καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα.
Οι ροές προσφύγων δεν έχουν τελειωμό, και όλοι θέλουν να φθάσουν στις βορειοευρωπαικές χώρες. Οι πολιτικές ηγεσίες ορισμένων εξ αυτών των χωρών πιεζόμενες από ακραία στοιχεία που δεν φοβούνται τους μετανάστες είτε γιατί θα διεκδικήσουν θέσεις εργασίας αργότερα είτε για θρησκευτικούς και άλλους λόγους, ενδίδουν σε μισαλλόδοξα συνθήματα και θέσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα που φθάνουν μέχρι και το κλείσιμο των συνόρων.
Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ιδιωτικός τομέας του τουρισμού, απέναντι σε αυτή την κατάσταση.
Το πρώτο όπως είπε και χθες Κυριακή 28/2 μιλώντας στην ΕΡΤ στους δημοσιογράφους Χρήστο Παγώνη και Γιάννη Σκάλκο, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά είναι να μην βάζουμε μόνοι τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Πρόσφυγες φθάνουν και στη γειτονική Ιταλία (σ.σ. πολύ λιγότεροι βέβαια) είπε η Υπουργός όμως το διαχειρίζονται το θέμα με πιο χαμηλούς τόνους. Κάτι ανάλογο πρέπει να κάνουμε και στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικές δυο τοποθετήσεις παραγόντων από δυο πολύπαθα με το προσφυγικό νησιά. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κ. Κωνσταντίνα Σβύνου στο «Βήμα», «η σύνδεση της Κω με το Προσφυγικό ήταν κάτι που δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν το καλοκαίρι του 2015, με τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προφανώς δεν έχουν ξεχαστεί ακόμη, αφού επέφεραν την πρωτοφανή πτώση στις προκρατήσεις».

Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου δηλώνει ότι «με τις οργανωμένες δομές που έχουν δημιουργηθεί (σ.σ. στο νησί) η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά». Στην πρώτη περίπτωση όταν τα πνεύματα στο νησί οξύνθηκαν, το όλο κλίμα ήταν αποτρεπτικό για τον τουρισμό. Στη δεύτερη περίπτωση ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε ότι αφορά την διαχείριση του προβλήματος, κανείς στο εξωτερικό δεν το βλέπει αυτό, αντιθέτως βλέπουν ακόμη τα επεισόδια στην Κω.
Χρειάζεται επομένως μία νέα αντιμετώπιση του όλου προβλήματος ακόμη και επικοινωνιακά. Δεν μπορεί μόνοι μας να δίνουμε την εικόνα μία διαλυμένης χώρας, πολύ περισσότερο δε όταν με τόσους χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους δεν αναφέρεται καμία αύξηση της εγκληματικότητας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές για όλους φαινόμενο που καλό θα είναι να του δίνουμε τις πραγματικές του διαστάσεις.
Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν εντάσεις με άλλους λαούς λόγω της στάσης που τηρούν οι πολιτικές τους ηγεσίες στο προσφυγικό πρόβλημα.
Δεδομένου δε ότι τουρισμός πριν από όλα σημαίνει «φιλοξενία», η χώρα μας πρέπει με όλες τις δυνάμεις δημόσιες και ιδιωτικές να αναδείξει αυτή την πανάρχαια αξία της φιλοξενίας όπως άλλωστε αυτή εκφράζεται και στο προσφυγικό ζήτημα από την την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων.