Η ψηφιακή στρατηγική πρώτη προτεραιότητα

25/5/2016
Ο καθορισμός μια συνολικής ψηφιακής στρατηγική είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν το πρωί της Τετάρτης στο δεύτερο συνέδριο ψηφιακών συναλλαγών.
«Η ψηφιοποίηση είναι πρώτη βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα. Πρέπει αν ενταχθεί στους δημοσιονομικούς στόχους και πίσω να τρέχουν τα πλάνα. Η κουλτούρα του ηρωισμού να αντικατασταθεί από λογική στήριξης δικτύων που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Να κτίσουμε συμμαχίες από ανθρώπους που έχουν συναίσθηση ότι είναι μέρος της λύσης. Πρέπει να δώσουμε μια διέξοδο στα βασικά και σίγουρα με συγκεκριμένους στόχους και με ρεαλισμό. Αυτά που εξυπηρετούν στόχο πάταξης φοροδιαφυγής». Αυτό δήλωσε ο Γ. Στεφανόπουλος Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας.
Ο Γιάννης Σύρος Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος τόνισε ότι η Ελλα΄δα έχει τρομακτική υστέρηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Το 40% των συναλλαγών γίνεται με κάρτες στην Ευρώπη στην Ελλάδα το 3,4%. Στην ψηφιακή αγορά πρέπει να δούμε ότι είναι μια αγορά 550 εκατομμυρίων πελατών. Η πολιτεία δεν αφουγκράζεται το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Χρειάζεται πλάνο. Με ΕΣΠΑ να επιδοτηθεί η χρήση καρτών. Πρέπει από κοινού να αποφασίσουμε ποια μέτρα θα πρέπει να γίνουν» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε την ανάγκη προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από την τιμολόγηση μέσω διαδικτύου συναλλαγών σε χώρες με χαμηλότερους συντελεστές. «Στην Ελλάδα 5,5 δισεκ υπάρχει αιμορραγία εσόδων από διαφορές ΦΠΑ με γείτονες, ηλεκτρονικό και διασυνοριακό εμπόριο. Χρειάζονται βήματα για ν στηριχθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές» υπογράμμισε.
Ο Άγγελος Κούρος Σύμβουλος της ΓΓΔΕ παραδέχτηκε ότι «η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών φέρνει αύξηση εσόδων. Εκφράζουμε την αισιοδοξία μας βλέποντας πώς συνεργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι. Πλέον υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να επαναλάβουμε» είπε.
«Δεν αρκεί μόνο η αύξηση της χρήσης. Πρέπει να είναι και η πολιτεία να αντιληφθεί το τι συμβαίνει πέρα και έξω από τον γκισέ. Ακούμε για επιχειρήσεις που επιλέγουν τερματικά που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές στο εξωτερικό. Άλλο cash management και πάνε και κάνουν αναλήψεις χωρίς όριο έξω, κάνοντας φαλκίδευση του ανταγωνισμού» τόνισε ο Θανάσης Μισδανίτης Ειδικός Σύμβουλος στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι είναι σε τελική φάση η διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Γιώργος Αλεξάκης