Στο ΣΑΣ το αίτημα της ΜΙΝΟΑΝ για δρομολόγηση πλοίου στα Χανιά

21/6/2018
Σε σήριαλ εξελίσσεται η δρομολόγηση του πλοίου «Mykonos Palace» των Μινωικών Γραμμών στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά. Μετά τη φημολογία στον Πειραιά ότι η δρομολόγηση θα γίνει με άδεια που θα δώσει ο υπουργός, άρα σε χρόνους εξπρές ήλθε χτες, δήλωση του Π. Κουρουμπλή σε συνέντευξη τύπου, όπου τόνισε ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα αποφανθεί σχετικά. «Δεν μπορούμε να βάλουμε νέες γραμμές χωρίς την απόφαση του ΣΑΣ, το οποίο θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει. Θεωρούμε, πάντως, ότι όσες περισσότερες γραμμές μπαίνουν στο Αιγαίο τόσο βελτιώνεται η μεταφορά εμπορευμάτων και η διακίνηση επιβατών», επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα υπήρξαν αναφορές σε δημοσιογραφικούς κύκλους του Υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή όπου τονιζόταν η ανάγκη άρσης μονοπωλίων σε γραμμές, κάτι που είχε θεωρηθεί ότι παρέπεμπε σε αδειοδότηση του νέου πλοίου από τον υπουργό.

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία ο υπουργός μπορεί να δώσει έγκριση χωρίς τη γνωμοδότηση του ΣΑΣ. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συγκεκριμένη γραμμή, όπου η ΑΝΕΚ με την κοινοπραξία με την Blue Star εκτελεί σήμερα τα δρομολόγια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις γα την τοποθέτηση νέου πλοίου. Η αντίδραση εστιάζεται στο γεγονός ότι το νέο πλοίο μπαίνει εν μέσω θέρους και ζητούν να μπει το πλοίο στα δρομολόγια με καθεστώς ετήσιας δρομολόγησης μετά το πέρας της σεζόν.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Χτες, επίσης, στη συνέντευξη τύπου στο ΥΝΑ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε ότι την επόμενη Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο. Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Να σημειωθεί ακόμη ότι υπεγράφη από τον κ. Κουρουμπλή η σχετική υπουργική απόφαση για το επίδομα σίτισης των σπουδαστών των ΑΕΝ.
Εθνική συμμαχία για τα νέα καύσιμα

Σε σχέση με τα νέα καύσιμα μειωμένου θείου, θέμα γα το οποίο έγινε η συνέντευξη, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε ταυτόσημες θέσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. «Συναντήθηκα πρόσφατα στην πόλη Στσέτσιν της Πολωνίας με ομολόγους του από διάφορες χώρες, σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), όπου και συζητήθηκε -παρουσία και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Kitack Lim- το θέμα των ναυτιλιακών καυσίμων περιεκτικότητας 0,50% κατά ανώτατο όριο, η διάθεση των οποίων θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020¨» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, που πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια πετρελαίου με την ανωτέρω περιεκτικότητα, καθώς επίσης και την ανάγκη να διασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής χρήση του προϊόντος αυτού για τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο κ. Κουρουμπλής έθεσε ως απαραίτητο όρο τη σωστή προετοιμασία και τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών.

Πηγή: Reporter.gr