Αεροδιακομιδές: H ελληνική ασφαλιστική αγορά ενισχύει τη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

1/6/2020
Παρούσα δηλώνει και η ελληνική ασφαλιστική αγορά στη θωράκιση του ελληνικού τουρισμού κατά του κινδύνου της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με όσα πληροφορείται το Nextdeal. Μετά από σχετικές κρούσεις από τουριστικούς και ξενοδοχειακούς φορείς αλλά και συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αυτό που προχωρά άμεσα το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία ειδικού ασφαλιστικού προϊόντος παροχής των υπηρεσιών αεροδιακομιδής ασθενών που ενδεχομένως θα νοσήσουν από Covid-19 κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε κάποιο ελληνικό νησί.

Πληροφορίες του Nextdeal αναφέρουν ότι τόσο η Interamerican Βοηθείας όσο και άλλες εταιρείες παροχής βοηθείας σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή σχετικά προϊόντα που θα διατεθούν τόσο σε μεγάλους όσο και μικρότερους ξενοδοχειακούς ομίλους με προσιτό κόστος και θα καλύπτουν την αεροδιακομιδή ασθενούς με Covid-19.

Όπως σημειώνουν ασφαλιστικοί κύκλοι στο Nextdeal, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για τον ελληνικό τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, που χρειάζεται αυτή την περίοδο τη στήριξη όλων. Με την παροχή αυτή ο ξένος επισκέπτης στη χώρα μας, η οποία έχει αποκτήσει ήδη μια πολύ θετική εικόνα λόγω των πολύ καλών επιδόσεών της κατά της πανδημίας, θα αισθάνεται ακόμη πιο ασφαλής.

Το προϊόν αυτό θα μπορούσε να διατεθεί με τη συμμετοχή και της πολιτείας, προκειμένου το κόστος να μειωθεί περαιτέρω για τον ξενοδόχο και παράλληλα να αυξηθούν τα όρια κάλυψης, σημειώνουν ασφαλιστικοί κύκλοι.

Σημειώνεται ότι και από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων είχε ζητηθεί η παροχή ενός προϊόντος ασφάλισης της αεροδιακομιδής και έχουν ήδη γίνει σχετικές επαφές μεταξύ της ΕΑΕΕ και εκπροσώπων του ελληνικού τουρισμού.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στην παρούσα φάση και με την επιδημία να είναι σε εξέλιξη η ασφαλιστική αγορά δεν μπορούσε να προσφέρει άλλου είδους νέες καλύψεις κατά της πανδημίας στις ξενοδοχειακές μονάδες, αφού, όπως ισχύει στην ασφαλιστική πρακτική, δεν καλύπτεται κίνδυνος για τον οποίο δεν έχει εισπραχθεί ασφάλιστρο.

Διεθνώς και στην Ελλάδα πολλή συζήτηση γίνεται για την κάλυψη της διακοπής εργασιών και κατά πόσο καλύπτεται ή όχι από διάφορα συμβόλαια που είναι σε ισχύ.

Στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν ελάχιστα συμβόλαια αυτού του είδους. Επίσης στον κλάδο της Αστικής Ευθύνης η συντριπτική πλειονότητα των συμβολαίων δεν καλύπτουν τον κίνδυνο της ασθένειας είτε των πελατών της είτε του προσωπικού μιας επιχείρησης, όπως π.χ. ενός ξενοδοχείου.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο τηλεσυνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας που διευθύνει, της Eurolife, σημείωσε ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη στο μέλλον μοντέλων που θα καλύπτουν κινδύνους από πανδημίες, με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς.

Την πανδημία είναι δύσκολο να την καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση μόνη της, όχι στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, για ένα απλό λόγο, εξήγησε ο κ. Σαρρηγεωργίου: γιατί επεκτείνεται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο και απαιτεί τεράστια κεφάλαια. Δεν είναι π.χ. όπως ο σεισμός που, όσο δυνατός και καταστροφικός να είναι, συμβαίνει σε μία περιοχή του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλάδοι ασφάλισης ασθένειας και ασφάλισης ζωής των περισσοτέρων ασφαλιστικών εταιρειών προσφέρουν την κάλυψη κατά της πανδημίας. Ωστόσο η μεγάλη συζήτηση αφορά την κάλυψη της διακοπής εργασιών, όπως και την αστική ευθύνη από ασθένειες στις επιχειρήσεις. Είναι δύο κίνδυνοι που πολύ προβληματίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, που θα ήθελε μία λύση, όσο και την ασφαλιστική αγορά αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναζητεί μοντέλα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την επέκταση της κάλυψης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της συνεργασίας κράτους και ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

Ειδικότερα για τον κίνδυνο διακοπής εργασιών γίνεται πολλή συζήτηση και στην Ευρώπη. Το θέμα εξετάστηκε και σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με το χρηματοπιστωτικό τομέα, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης από την πανδημία Covid-19 που πραγματοποίησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Dombrovskis τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις μικρότερες επιχειρήσεις ειδικότερα, τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, προσωρινό κλείσιμο, ενώ η ζήτηση είναι ασθενέστερη.

Όπως τόνισε, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εθνικές δημόσιες αρχές σε ολόκληρη την Ε.Ε. έχουν θεσπίσει μια σειρά μέτρων για την παροχή ρευστότητας - συμπεριλαμβανομένων των αναστολών στις πληρωμές των πιστωτικών υπο- χρεώσεων, για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Όσο αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο, ο κ. Dombrovskis τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες εργάζονται σκληρά για να εξυπηρετούν κανονικά και να βοηθούν τους ασφαλισμένους τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης που βιώνουμε. Προσφέρουν πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες και παρόμοια σχήματα διευκόλυνσης με τα πιστωτικά ιδρύματα. Μεταξύ των πρωτοβουλιών είναι η προσαρμογή ή αναστολή ασφαλίστρων και εισφορών, η επέκταση ή ακύρωση πληρωμών ασφαλίστρου και εναλλαγή μεταξύ τιμολογίων. Ως επίδειξη καλής θέλησης, είπε ο κ. Dombrovskis, μερικές φορές οι αποζημιώσεις υπερβαίνουν τα αυστηρά συμβατικά ελάχιστα.

Αναφερόμενος στη «διακοπή εργασιών» των επιχειρήσεων, ο επίτροπος υποστήριξε ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίπτωση, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις των συμβολαίων -και η ερμηνεία τους- διαφέρουν μεταξύ των ασφαλιστικών. Ορισμένες εταιρείες υποχρεούνται να αποζημιώσουν τους αντισυμβαλλόμενους -μικρότερες επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια, για παράδειγμα- που έκλεισαν τα καταστήματά τους λόγω της πανδημίας. Άλλοι ασφαλισμένοι ενδέχεται να μη λάβουν καθόλου αποζημίωση. Πολλές μικρές επιχειρήσεις, που το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους δεν τους καλύπτει σε αυτήν την περίπτωση, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ενώ άλλες ζήτησαν την παρέμβαση των δημόσιων αρχών για την επίτευξη κάποιου βαθμού συντονισμού.

Ως κατευθυντήρια αρχή, υποστήριξε ο κ. Dombrovskis, είναι σημαντικό να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της παροχής όσο το δυνατόν περισσότερης υποστήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, της τήρησης συμβάσεων και της προστασίας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του ασφαλιστικού τομέα.

Κοιτώντας μπροστά, θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε πόσο καλύτερα μπορεί ο ασφαλιστικός τομέας να καλύψει τους κινδύνους μιας πανδημίας.Ορισμένες ιδέες έχουν ήδη προταθεί και η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμμετάσχει πλήρως σε αυτές τις συζητήσεις, αποκάλυψε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο επίτροπος είπε: «Η ουσία είναι να στηρίξουμε την οικονομία της Ε.Ε., να βοηθήσουμε εταιρείες οποιουδήποτε μεγέθους και τους εργαζομένους τους να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση. Και μπορούμε να το κάνουμε μαζί, διατηρώντας τη ρευστότητα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο σε όσους τη χρειάζονται».

Άλλα παραδείγματα συνεργασίας κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης

Στο πλαίσιο της συνεργασίας κράτους και ιδιωτών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων δημιούργησαν μια συμμαχία έκτακτης ανάγκης για να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις της γερμανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ενημερωθήκαμε από ανακοίνωση της Ένωσης Γερμανών Ασφαλιστών (GDV). Η συμμαχία επιτρέπει στις ασφαλιστικές πιστώσεων να συνεχίσουν να προσφέρουν στους
πελάτες τους κάλυψη για πιστώσεις ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, στην Ολλανδία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, το ολλανδικό σύστημα εγγυήσεων για τη στήριξη της αγοράς ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων προστατεύει τις εταιρείες που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες από τον κίνδυνο μη πληρωμής από τους πελάτες τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, έχει αυξηθεί αρκετά ο κίνδυνος, καθώς πολλές ασφαλιστικές δεν αναλαμβάνουν την κάλυψη πιστώσεων.

Το ολλανδικό σύστημα διασφαλίζει ότι η ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμη για όλες τις εταιρείες, αποφεύγοντας την ανάγκη προκαταβολής εκ μέρους των αγοραστών αγαθών ή υπηρεσιών, μειώνοντας έτσι τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας.

Πηγή: Nextdeal.gr