Δείπνο των Θεσμών στις Βρυξέλλες στο φόντο του προσφυγικού
2/3/2016
Ανοικτό το ενδεχόμενο η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών να συνδυαστεί με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό άφησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Star τη Δευτέρα, όταν ανέφερε ότι πιθανότατα την ώρα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνέρχεται το Eurogroup τη Δευτέρα, την ίδια ώρα θα αποφασίζει την επιστροφή των Θεσμών. Στο φόντο των δηλώσεων Μέρκελ ότι η προσφυγική κρίση συνιστά απειλή για το ευρώ και της στροφής της Γερμανίας που καταγράφει το Bloomberg έναντι της Ελλάδος οι Θεσμοί συνέρχονται στις Βρυξέλλες για να εκτιμήσουν τη σημερινή κατάσταση.
Στο τραπέζι αναμένεται να μετάσχουν οι επικεφαλής των δανειστών Ντέλια Βελκουλέσκου, Ντέκλαν Κοστέλο, Ράσμους Ρέφερ και Νίκολα Τζιαμαρόλι, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν, ο Τόμας Βίζερ επικεφαλής του EuroWorking Group και ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες για να μιλήσει σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο δεν είναι προγραμματισμένο να μετάσχει στη συνάντηση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αναμένεται να παραβρεθεί ο Π. Τόμσεν, ο οποίος σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές συνάντησε τη σφορδρή κριτική πολλών κρατών μελών στην τελευταία συνεδρίαση του EWG. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τον Τόμσεν, οδηγεί σε μέτρα 4%-5% του ΑΕΠ (με πρωτογενές έλλειμμα του 2015 στο 0,6%) έναντι 1,7%-1,8% του ΑΕΠ στο οποίο φαίνεται να συγκλίνουν Αθήνα και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αλλά και πηγές της Επιτροπής παραπέμπουν ότι πέρυσι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζουν το πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ όμως διαβάζει τα στοιχεία βγάζοντας πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Η Ελληνική πλευρά έστω κι άδηλα ποντάρει πολλά στη διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της Γερμανίας. Όπως ανέφερε χθεσινό τηλεγράφημα του Bloomberg η Γερμανία είναι πρόθυμη να δώσει κάποια ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, δείχνοντας διάθεση για ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές. Ωστόσο το σε εξέλιξη πρόγραμμα έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά και ισχυρές πολιτικές που συνδέονται με την ίδια τη φύση του προγράμματος σταθεροποίησης, οπότε τα καλάθια των ελπίδων θα πρέπει να είναι μικρά.
Γιώργος Αλεξάκης