Διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών το 2020

9/1/2020
Την πρόθεση της κυβέρνησης για προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας μέσα στο 2020 επανέλαβε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων που έγινε στο πλοίο της Celestyal Cruises, το Crystal στο λιμάνι του Πειραιά.

«Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα δέκα μεγάλα λιμάνια και έχει γίνει ήδη μία πρώτη παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τους όρους βιωσιμότητας και αξιοποίησης τους και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει θα προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς μέσα στο 2020», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Η χώρα μας και τα λιμάνια μας οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε επίπεδο ναυτιλίας, και για αυτό το λόγο θέσαμε ως βασική προτεραιότητα την αξιοποίηση των δέκα μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κρουαζιέρα, τόνισε ότι «ο κλάδος είναι εξωστρεφής και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την επαναλειτουργία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «στόχος είναι να δημιουργηθεί μία εθνική στρατηγική για τον κλάδο, στον οποίο δημιουργώντας ένα πλαίσιο θα ενσωματώσει όλα τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, της χωροταξίας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, ώστε απλά και πραγματικά να επιλύονται ζητήματα που αφορούν τους επισκέπτες κρουαζιέρας αλλά και βεβαίως των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Πλακιωτάκης παράλληλα έκανε λόγο για τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και την ανάγκη αλλαγών στις δομές διοίκησης των λιμανιών. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη χώρα μας διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης, (οργανισμοί λιμένος, δημοτικά λιμενικά ταμεία, κρατικά λιμενικά ταμεία) και στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετάμε την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους, διότι έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι αποδεκτό και επίσης δεν έχουμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά».

Ο υπουργός, τέλος, τόνισε πως πέρα από τα μεγάλα λιμάνια υπάρχουν πολλά δημοτικά η κρατικά λιμενικά ταμεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του τομέα της κρουαζιέρας.Πηγή: Reporter.gr