Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G: από πλατφόρμα συνδεσιμότητας σε πλατφόρμα καινοτόμων broadband υπηρεσιών
21/3/2023
Στη μετάβαση στη Gigabit εποχή και την αλλαγή «ταυτότητας» από “Telco σε Techco” του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος, την πρώτη μέρα του 25ου Συνεδρίου Greek ICT Forum, ICT Manager Summit και InfoMobility World επισημαίνοντας τη μετεξέλιξη των δικτύων 5G από πλατφόρμα συνδεσιμότητας (connectivity) σε πλατφόρμα ανάπτυξης ολοκληρωμένων, καινοτόμων λύσεων τεχνολογίας που διευκολύνουν την ανθρώπινη καθημερινότητα σε πολλαπλά επίπεδα.
O κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα βασικά συμπεράσματα που αναδείχθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, τη «Mobile World Congress (MWC)», που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Βαρκελώνη, στις 27 Φεβρουαρίου- 2 Μαρτίου. Κοινός τόπος το πέρασμα στην εποχή του ‘Enhanced 5G’ και της οικοδόμησης του ‘Gigabit Society’ (στόχος για 1GB ταχύτητες σε όλα τα νοικοκυριά μέχρι το 2030) το οποίο συνοδεύεται από υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο GSMA Open Gateway, μία πρωτοβουλία ζωτικής σημασίας της βιομηχανίας για ένα εξελιγμένο ψηφιακό οικοσύστημα. Πρόκειται για μια ανοιχτή παγκόσμια πλατφόρμα διεπαφών (API) που εφαρμόζει την έννοια της διαλειτουργικότητας, σχεδιασμένη να παρέχει καθολική πρόσβαση σε προγραμματιστές και τη δυνατότητα υλοποίησης των εφαρμογών σε όλα τα συνδεδεμένα στο gateway δίκτυα κινητών επικοινωνιών. Ήδη υποστηρίζεται από 21 παρόχους κινητής τηλεφωνίας, και αναμένεται να έχει ευρεία απήχηση τα επόμενα χρόνια αντικατοπτρίζοντας τη στρατηγική της βιομηχανίας όπου πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και υπηρεσίες cloud θα ενσωματωθούν πραγματικά για να επιτρέψουν έναν νέο κόσμο αμέτρητων ευκαιριών.
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του διαμοιρασμού του κόστους ανάπτυξης σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων (big tech), μέσα από τη λογική της «δίκαιης συμμετοχής» (fair share).
Στο πλαίσιο της εν εξελίξει υλοποίησης της εθνικής ευρυζωνικής στρατηγικής της χώρας, ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης της ανάπτυξης μιας νέας γενιάς υποδομών και της κεφαλαιοποίησης των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε δίκτυα 5ης γενιάς, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου των κινητών επικοινωνιών, ως συν-διαμορφωτή του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας και ως πρωταγωνιστή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων (μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2040), παρά τις προκλήσεις του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος και τη σχετική πληθωριστική πίεση που ασκείται στο ICT περιβάλλον σήμερα.