Δόσεις δανείων κι επιταγές οι "θηλιές" για τις τουριστικές επιχειρήσεις

16/3/2020
Σε 15 μέρες, με το πέρας του μήνα, έρχεται ένας βαρύς λογαριασμός για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δουλεύουν με επιταγές, καθώς οι "μεγάλοι" δουλεύουν με ανοικτούς λογαριασμούς, μέσω τραπεζών, με τους προμηθευτές τους.

Η καθίζηση της αγοράς φέρνει πυρετό σε επαγγελματίες που βλέπουν τον κίνδυνο του σφραγίσματος ή του «κοκκινίσματος» δανείων εάν δεν υπάρξει ρύθμιση σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση. Το αίτημα για αναστολή των διαδικασιών του Τειρεσία, όπως και της αναστολής πληρωμών σε δάνεια έχει τεθεί από του φορείς, ενώ σε εξέλιξη σήμερα είναι συσκέψεις της ΤτΕ και του οικονομικού επιτελείου για να ληφθούν μέτρα στο φόντο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Σε επιστολή της, πάντως, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για δραματική περιστολή του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων και για δυσκολία να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις της εποχής. Ενώ ειδική μνεία κάνει στην καταβολή των μισθολογικών και μη μισθολογικών υποχρεώσεων των εργαζομένων.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση πληροφορίες, η ΤτΕ επεξεργάζεται σενάρια ύφεσης για να δει το αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία της πανδημίας. Ένα σενάριο παραπέμπει σε μικρή ένταση και διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους με προοπτικές ανάκαμψης στη συνέχεια. Στο σενάριο αυτό η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να είναι κάποιες λίγες μονάδες βάσης, δηλαδή, αντί ρυθμών ανάπτυξης 2,5% - όπως ήταν η εκτίμηση της ΤτΕ πριν ξεσπάσει η πανδημία - το κοντέρ θα γράψει 2,3%.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κορύφωση της νόσου μέχρι το Μάιο και μετά επούλωση κάτι που φέρει το ΑΕΠ στο 2%. Βέβαια λόγω της βαρύτητας του τουρισμού στο ΑΕΠ, (ο τουρισμός είναι ο πρώτος εργοδότης με σχεδόν 400-500 χιλιάδες εργαζόμενους), αλλά και του εμπορίου πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζημιά στο ΑΕΠ θα είναι μεγάλη και η χώρα θα βρεθεί σε ύφεση, καθώς οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και τα 8 δισ. ευρώ.

Ειδικά σε περιοχές με τουρισμό τα πράγματα είναι ήδη στο «κόκκινο» καθώς πέρα από το ότι πανελλαδικά ο τουρισμός παράγει το 12% του ΑΕΠ, σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό αυτό πολλαπλασιάζεται. Πάντως στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε η οικονομία να μη γονατίσει.

Ήδη πάντως, η ΕΣΕΕ ζητά την λήψη προσωρινών καθολικών μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερο βάρος στις πληττόμενες περιοχές και στο πλαίσιο των παρακάτω αξόνων:

· Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.

· Απόδοση των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας από 2μηνο σε 6μηνο.

· Αναστολή καταβολής του συνόλου των παρακρατήσεων, τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.

· Δυνατότητα μακροχρόνιας ρύθμισης των παραπάνω υποχρεώσεων, μετά το τέλος του χρόνου αναστολής.

· Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών ακόμη και πέραν της 27ης Μαρτίου.

· Απελευθέρωση των κατασχεμένων και δεσμευμένων επιχειρηματικών λογαριασμών, προκειμένου να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις πρόσθετα και απολύτως αναγκαία κεφάλαια κίνησης.

· Παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της Πρώτης Κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.

· Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

· Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.

· Προσωρινή απαγόρευση για 90 ημέρες της διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφωνικής επικοινωνίας ή παροχής υπηρεσιών διαδικτύου για τις επιχειρήσεις λόγω μη πληρωμής λογαριασμών και ρύθμιση των σχετικών υποχρεώσεων μετά το πέρας της απαγόρευσης.

· Παράταση της προθεσμίας σφράγισης των επιταγών από τις 8 στις 90 ημέρες, με πρόβλεψη να επεκταθεί περαιτέρω, αναλόγως των περιστάσεων.

· Προσωρινή άρση της ποινικής διάστασης της σφράγισης των επιταγών.

· Αναστολή του χαρακτηρισμού ως δυστροπίας της μη καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης και της έκδοσης εξωστικών διαταγών για το λόγο αυτό και για χρονικό διάστημα 90 ημερών.

· Προσωρινή άρση καταβολής του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, τουλάχιστον για 90 ημέρες.

· Ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το μισθολογικό κόστος που συνεπάγονται οι μακροχρόνιες απουσίες των εργαζομένων τους, λόγω της επιδημίας.

· Αναστολή ή δραστική μείωση κατά τουλάχιστον 50%, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

· Παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τις Τράπεζες.



Πηγή: Reporter.gr